Cara Menyewa Ruang Kecil untuk Perniagaan Runcit

Mencari lokasi yang tepat untuk perniagaan runcit boleh menjadi masalah, dan kos menyewa ruang sangat membebankan bagi beberapa pemilik perniagaan. Dengan menyewa ruang yang lebih kecil, anda mungkin dapat menjimatkan wang, dan tuan tanah yang menyewa ruang kecil sering terbiasa bekerja dengan perniagaan yang lebih kecil.

1

Lakukan kajian pasaran untuk menentukan siapa khalayak sasaran anda dan di mana mereka cenderung untuk berkumpul. Pelanggan muda yang berfesyen muda mungkin lebih tertarik dengan perniagaan yang terletak di bandar atau dataran bandar, sementara perniagaan yang disasarkan kepada keluarga mungkin berkembang di pusat membeli-belah pinggir bandar. Terokai kedai di pelbagai kawasan di bandar anda untuk melihat kedai mana yang berkembang pesat, dan sempitkan pilihan lokasi anda ke lokasi yang serupa dengan kedai yang berjaya di pasar runcit anda.

2

Berunding dengan broker harta tanah komersial. Broker anda dapat membantu anda mencari ruang sesuai dengan anggaran anda dan mungkin mengetahui tuan tanah mana yang senang dikerjakan dan tuan tanah mana yang cenderung tidak adil. Jujurlah dengan broker anda mengenai anggaran anda dan berikan sebanyak mungkin maklumat mengenai ruang dan sasaran pasaran anda.

3

Bercakap dengan rakan dan rakan perniagaan yang ingin menyewa ruang. Sekiranya anda menjumpai ruang yang lebih besar, anda mungkin dapat membahagikan ruang dan menyewa untuk mendapatkan tawaran yang lebih baik.

4

Teliti syarikat sewa dan tuan tanah sebelum menandatangani pajakan. Biro Perniagaan yang Lebih Baik, ulasan dalam talian dan bahkan dokumen mahkamah dalam talian dapat memberi anda idea yang baik tentang bagaimana tuan tanah yang adil. Sekiranya anda melihat bahawa tuan tanah sering disaman atau mempunyai beberapa aduan, anda mungkin ingin menyewa tempat lain.

5

Berunding dengan tuan tanah yang berpotensi mengenai harga sewa. Tuan tanah yang ingin menyewa mungkin mempertimbangkan untuk menurunkan harga untuk perniagaan yang tepat, terutama dalam ekonomi yang sedang bergelut. Selanjutnya, dengan berunding dengan tuan tanah yang berpotensi, anda dapat memperoleh idea yang baik tentang betapa senangnya pemilik tanah bekerja. Tuan tanah mungkin bersedia mengubah jangka waktu pajakan, jadi jangan takut untuk meminta pajakan yang lebih pendek atau lebih lama.

6

Minta peguam untuk menyemak kontrak anda sebelum menandatanganinya. Perjanjian sewa komersial boleh menjadi rumit, dan tidak bijak untuk menandatangani kontrak tanpa mengetahui dengan tepat apa yang anda harapkan.