Strategi Pemasaran untuk Bab Syarikat Perkhidmatan

Membangunkan rancangan pemasaran yang kuat sangat penting untuk kejayaan perniagaan apa pun. Syarikat perkhidmatan dapat menghadapi cabaran dalam strategi pemasaran mereka kerana mereka sering tidak menawarkan produk fizikal yang dapat ditunjukkan untuk pelanggan. Oleh itu, syarikat-syarikat ini bergantung pada tahap profesionalisme dan kecekapan yang tinggi. Strategi pemasaran yang komprehensif dapat membantu penyedia perkhidmatan menonjolkan kemampuan dan menarik pelanggan.

Rujukan Pelanggan

Petunjuk penjualan yang berkelayakan biasanya boleh didapati di pangkalan pelanggan yang ada. Apabila firma perkhidmatan profesional berurusan dengan pelanggan mereka yang berpuas hati, kakitangan penjualannya harus mengetahui apakah pelanggan tersebut mempunyai rakan perniagaan yang akan mendapat manfaat daripada perkhidmatan mereka. Rujukan ini datang dengan hubungan segera dengan prospek dan menghilangkan banyak kerisauan yang sering dikaitkan dengan membuat panggilan dingin.

Lebih Banyak Pilihan

Peluang rangkaian profesional memberikan ruang firma perkhidmatan tambahan jalan untuk menerapkan strategi pemasaran mereka. Kumpulan rangkaian membolehkan syarikat melakukan interaksi tatap muka dengan bakal pelanggan dan pemimpin industri. Perhimpunan yang menggabungkan perniagaan dengan keseronokan, seperti konvensyen, majlis amal dan acara sivik, memberi peluang kepada kakitangan penjualan untuk menyebarkan berita mengenai syarikat itu. Mereka juga dapat berinteraksi dengan kenalan penting dengan cara yang meninggalkan kesan peribadi.

Pengkhususan Industri

Dengan begitu banyak syarikat perkhidmatan yang bersaing untuk sejumlah calon pelanggan, rancangan pemasaran masing-masing mesti merangkumi kaedah bagaimana menonjol dari pesaing mereka. Oleh kerana tidak ada syarikat yang dapat memenuhi setiap keperluan setiap pelanggan, setiap syarikat harus menentukan set kemahiran yang dimiliki dan menekankan kemahiran tersebut. Sebagai contoh, firma undang-undang yang mengkhususkan diri dalam undang-undang kebankrapan akan menekankan kemampuannya kepada pelanggan yang meminta pertolongan dalam mengatur semula hutang mereka.

Media Sosial

Media sosial dengan cepat menjadi salah satu alat pemasaran yang paling berkesan untuk firma perkhidmatan. Laman web seperti Facebook, Twitter dan Tumblr memberikan syarikat baru untuk menyebarkan mesej mereka kepada khalayak di seluruh dunia. Laman rangkaian profesional seperti LinkedIn membolehkan pemasar dan kakitangan penjualan berhubung dengan calon pelanggan berdasarkan pengalaman kerja dan status industri.