Siapa Penonton Sasaran untuk Laporan Tahunan yang Diisi Dengan SEC?

Laporan tahunan adalah dokumen utama syarikat untuk menyampaikan hasil kewangannya untuk tempoh fiskal 12 bulan terakhir, serta jangkaan pendapatan dan keuntungan pengurusan untuk tahun berikutnya dan seterusnya. Selain menerbitkan laporan ini di laman web mereka dan mengirimkannya kepada pelabur, syarikat yang diperdagangkan secara terbuka mengemukakan butiran tambahan pada Borang 10-K dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS, atau SEC.

Pengawal selia

Syarikat yang berdagang di bursa saham AS mesti memfailkan laporan suku tahunan dan tahunan dengan SEC sebagai sebahagian daripada keperluan pendedahan mereka. Perniagaan kecil swasta yang tidak berdaftar dengan SEC tidak perlu memfailkan laporan ini, tetapi ada juga yang membuat minat pelabur dan media. Khususnya, syarikat permulaan menerbitkan laporan tahunan sebagai sebahagian daripada pakej promosi mereka untuk menjana minat pelabur sebelum penyenaraian pasaran. Pengawal selia menggunakan maklumat untuk memeriksa kepatuhan dan menjaga EDGAR, yang merupakan pangkalan data dalam talian yang dapat digunakan oleh pelabur untuk meneliti syarikat awam.

Pelabur

Pelabur memerlukan laporan tahunan untuk menilai prestasi kewangan sejarah dan prospek jangka panjang syarikat. Laporan tahunan mengandungi penyata pendapatan, yang menunjukkan penjualan dan keuntungan; kunci kira-kira, yang menunjukkan aset semasa, liabiliti, dan ekuiti pemegang saham; dan penyata aliran tunai, yang menunjukkan aliran tunai operasi, pembiayaan dan pelaburan. Syarikat biasanya memberikan hasil sekurang-kurangnya dua tahun, yang membolehkan pembaca menilai trend pendapatan dan keuntungan. Pelabur boleh mengkaji bahagian perbincangan dan analisis pengurusan untuk mendapatkan analisis deskriptif mengenai prestasi kewangan dan faktor risiko terkini, seperti ketidakupayaan untuk mengumpulkan dana yang mencukupi untuk penyelidikan dan pembangunan.

Penganalisis

Penganalisis penyelidikan menggunakan laporan suku tahunan dan tahunan untuk menganalisis syarikat dan sektor industri. Mereka juga mengajukan soalan pengurusan semasa siaran web setiap suku tahun atau di persidangan pelabur. Dengan menganalisis hasil kewangan dan ramalan beberapa syarikat dalam sebuah industri, penganalisis penyelidikan berada pada kedudukan yang unik untuk menilai prospek jangka panjang individu dan trend industri umum.

Pekerja

Laporan tahunan memberi maklumat dan motivasi kepada pekerja, yang mungkin juga merupakan pemilik perniagaan kecil swasta atau syarikat awam. Laporan ini dapat membantu pekerja di syarikat besar belajar mengenai pelbagai bahagian operasi dan barisan produk. Pengurusan dapat menyoroti projek baru dan inisiatif penjimatan kos dalam laporan tahunan, yang dapat memotivasi karyawan yang terlibat dalam usaha tersebut.

Yang lain

Pelanggan, pembekal dan media adalah pengguna lain laporan tahunan. Pelanggan dan pembekal berminat dengan kekuatan kewangan syarikat, serta inisiatif yang mungkin diambil untuk meningkatkan kualiti produk dan perkhidmatan pelanggan. Akhbar perniagaan adalah khalayak utama kerana liputan media dapat mempengaruhi bagaimana pelabur dan pihak berkepentingan lain melihat syarikat.