Cara Menyiapkan Penghala untuk Internet Berkelajuan Tinggi

Mengakses sambungan Internet yang pantas dan boleh dipercayai sangat penting bagi banyak perniagaan. Kabel jalur lebar atau penghala DSL membolehkan syarikat anda mengakses sambungan Internet berkelajuan tinggi di tempat kerja anda. Penghala berfungsi sebagai hab yang mengalirkan isyarat Internet Isyarat dari penyedia perkhidmatan Internet anda memasuki penghala dan kemudian dihantar ke satu atau lebih komputer riba, desktop atau peranti tanpa wayar di tempat kerja anda.

1

Pasang penghala anda ke soket elektrik.

2

Pasang salah satu hujung kabel Internet masuk ke soket telefon dan ujung yang lain ke port WAN pada penghala anda, jika kelajuan tinggi anda dihantar oleh syarikat telefon. Sekiranya Internet berkelajuan tinggi anda dihantar oleh penyedia kabel, pasangkan kabel isyarat masuk ke input kabel pada penghala anda.

3

Sambungkan kabel Ethernet dari port LAN pada penghala anda ke port LAN di komputer anda. Port LAN kelihatan seperti bicu telefon yang diperbesar.

4

Klik butang "Mula" Windows di komputer anda.

5

Ketik "rangkaian" ke dalam bidang Carian dan klik "Rangkaian dan Pusat Perkongsian."

6

Klik "Siapkan sambungan atau rangkaian baru," pilih "Sambungkan ke Internet" dan klik "Seterusnya."

7

Klik "Tidak, buat sambungan baru" dan klik "Seterusnya."

8

Klik "Jalur Lebar (PPPoE)."

9

Masukkan nama pengguna dan kata laluan akaun Internet berkelajuan tinggi anda di ruangan yang disediakan. Klik kotak centang "Ingat kata laluan ini" agar komputer anda mengingat maklumat log masuk anda.

10

Masukkan nama pengenal untuk sambungan berkelajuan tinggi baru anda di bidang yang disediakan dan klik "Sambung" untuk menyelesaikan konfigurasi penghala Internet berkelajuan tinggi anda.