Cara Menambah Kapsyen ke Album Foto di Desktop Picasa

Ramai peminat gambar menulis maklumat deskriptif di bahagian belakang foto yang mereka ambil. Ini membantu mereka mengenal pasti gambar dan menuliskan idea mengenai gambar yang kekal dengannya selama-lamanya. Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan foto dalam album foto Google Picasa anda. Anda sebenarnya tidak boleh menulis di bahagian belakang gambar anda, tetapi anda boleh membuat kapsyen deskriptif muncul di bawahnya semasa anda melihat-lihat album anda.

1

Cari bahagian Album di sebelah kiri antara muka pengguna Picasa.

2

Klik salah satu album yang ditunjukkan di bahagian itu. Picasa memaparkan gambar kecil gambar album di kawasan tontonan.

3

Klik dua kali salah satu lakaran kecil untuk melihat gambar yang sesuai. Bar Kapsyen kelabu yang mengandungi kata-kata "Buat Kapsyen" muncul di bawah gambar. Klik bar dan taip kapsyen anda di kotak teks yang muncul.

4

Klik butang "Kembali ke Perpustakaan" di bahagian atas Picasa untuk kembali ke album foto pilihan anda. Tambahkan kapsyen ke foto lain dalam album dengan cara yang sama jika dikehendaki.

5

Klik butang “View” pada bar alat dan pilih “Thumbnail Caption.” Menu lungsur turun muncul. Sekiranya anda mahu kapsyen anda juga muncul di bawah gambar kecil anda, klik pilihan "Kapsyen" untuk meletakkan tanda centang di sebelah pilihan tersebut. Jika tidak, biarkan pilihan "Tiada" lalai dicentang.