Flickr Vs. Picasa untuk Mempromosikan Jenama Anda

Dengan kemampuan untuk berkongsi sejumlah besar foto dalam talian, Picasa dan Flickr berpotensi menjadi alat berharga untuk dipertimbangkan dalam promosi jenama. Walaupun Flickr telah menjadi peneraju industri di bidang ini, pengambilalihan Picasa oleh Google telah menjadikannya relevan dalam kategori ini. Dengan semakin pentingnya berkongsi maklumat dengan pelanggan di Internet, memilih perkhidmatan yang tepat dapat memberi kesan positif kepada perniagaan anda secara keseluruhan.

Penyimpanan

Sekiranya anda merancang untuk memuat naik sebilangan besar foto ke Internet untuk mempromosikan jenama anda, anda mungkin bimbang tentang berapa banyak simpanan yang anda dapat dengan masing-masing pilihan ini. Dengan Flickr, anda mendapat jumlah simpanan gambar anda yang tidak terhad, tetapi anda hanya dapat mengakses 200 foto terakhir yang anda muat naik jika anda mempunyai versi percuma. Flickr menawarkan versi tanpa had yang memberi anda simpanan sebanyak yang anda mahukan dengan bayaran nominal. Dengan Picasa, anda membeli jumlah simpanan tertentu dan bukannya membeli jumlah yang tidak terhad.

Komuniti

Semasa cuba mempromosikan jenama anda dengan salah satu perkhidmatan ini, anda perlu dapat berkongsi foto anda dengan komuniti. Dengan Flickr, anda mempunyai pilihan untuk memasukkan foto anda dalam kumpulan, yang membantu membina komuniti dan berpotensi jenama anda. Sehingga 2010, Flickr memiliki lebih dari 26 juta pengguna, sementara Picasa memiliki lebih dari 500.000, menurut Pocket Lint. Ini bermaksud bahawa gambar anda lebih berpotensi untuk didedahkan kepada orang lain semasa anda memuat naiknya ke Flickr.

Penyuntingan dan Penandaan

Flickr dan Picasa membolehkan anda mengedit dan menandakan foto anda. Picasa sedikit lebih maju daripada Flickr di kawasan ini kerana menggunakan teknologi pengecaman automatik untuk mengenali wajah. Ini juga membolehkan anda menggunakan Picnik, yang merupakan perisian penyuntingan foto asas. Sekiranya anda perlu mengubah beberapa kandungan yang anda muat naik ke akaun anda, Picasa mempunyai lebih banyak ciri dan fungsi untuk dipertimbangkan dalam hal ini.

Pertimbangan

Sekiranya anda berminat menyebarkan foto anda kepada orang lain, Flickr mempunyai lebih banyak alat untuk dinilai. Apabila anda memuat naik gambar ke Flickr, ukurannya secara automatik dan tersedia dalam pelbagai format. Contohnya, orang lain boleh memuat turun gambar dan gambar kecil anda, format kecil, sederhana dan besar. Anda juga mempunyai pilihan untuk memilih lesen untuk gambar anda, yang menentukan sama ada ia boleh diedarkan oleh orang lain. Semasa cuba mempromosikan jenama, ini adalah mengenai mendapatkan berita mengenai produk anda, dan Flickr mungkin memberi anda peluang terbaik untuk melakukannya.