Trend Struktur Organisasi

Perniagaan anda harus mengikuti trend sedia ada dalam struktur organisasi untuk mengekalkan pekerja dan memastikan pelanggan berpuas hati. Secara dalaman, trennya adalah untuk menggabungkan kemampuan pekerja, motivasi dan tujuan syarikat, sementara secara luaran, fokusnya adalah pada pelanggan. Anda harus mengetahui trend ini dan bagaimana anda dapat melaksanakan perubahan yang sesuai dalam organisasi anda untuk memupuk sikap pekerja yang membina dan pengalaman pelanggan yang positif.

Tumpuan pelanggan

Syarikat semakin memfokuskan struktur operasi mereka untuk menghasilkan hasil yang pelanggannya anggap berharga. Jabatan pemasaran mengenal pasti ciri dan ciri produk yang memenuhi keperluan pelanggan dan mencabar organisasi mereka untuk memenuhi keperluan tersebut. Anda boleh mengubah fokus perniagaan anda kepada yang berpusatkan pelanggan dengan memastikan semua peringkat organisasi mengetahui tentang apa yang pelanggan hargai, bagaimana harapan anda untuk memberikan nilai kepada pelanggan mempengaruhi setiap kedudukan dalam organisasi dan apa yang dapat dilakukan oleh setiap pekerja lakukan untuk mewujudkan pelanggan yang berpuas hati. Menyesuaikan diri dengan trend ini mewujudkan kelebihan daya saing bagi syarikat yang menggunakan fokus pelanggan mereka untuk memperoleh bahagian pasaran.

Memperkasakan Pekerja

Trend ke arah pemberdayaan pekerja disokong oleh bukti bahawa syarikat yang memberi pekerja lebih banyak tanggungjawab dan pihak berkuasa yang sesuai untuk membuat keputusan mencapai kepuasan dan prestasi kerja pekerja yang lebih tinggi. Anda boleh menempatkan pekerja dalam pasukan dan menjadikan pasukan bertanggungjawab untuk melaksanakan kerja atau memberikan tanggungjawab pekerja sesuai dengan pengalaman dan kepakaran mereka. Walaupun dalam industri terkawal yang bergantung pada tahap kepatuhan pekerja yang tinggi, anda boleh mengeluarkan polisi dan memberi tanggungjawab kepada pekerja untuk melaksanakannya. Syarikat yang melaksanakan perubahan organisasi selaras dengan trend ini lebih mudah dapat menarik dan mengekalkan pekerja yang berkualiti.

Kedalaman Berkurang

Trend pemotongan kos mempengaruhi struktur organisasi di mana kecenderungan untuk menghilangkan lapisan pengurusan yang mahal dan mempromosikan organisasi rata dengan sedikit tahap pelaporan. Trend ini menyokong pemberdayaan pekerja, kerana pekerja yang lebih autonomi memerlukan pengurusan yang lebih sedikit. Anda boleh meratakan organisasi anda dengan bertanya tahap pengurusan mana yang menambah nilai, baik dari segi peningkatan keuntungan atau untuk pelanggan. Beberapa syarikat telah mengatur kumpulan pekerja yang menjalankan tugas dan melaporkan terus ke tahap pengurusan yang lebih tinggi. Sebilangan besar syarikat tidak mengikuti tren sejauh itu dan selesa dengan struktur yang lebih hierarki dengan jumlah tahap yang dikurangkan.

Kebolehsuaian

Pasar yang berubah dengan cepat telah mendorong kecenderungan ke arah fleksibiliti dan kemampuan menyesuaikan diri dalam organisasi. Keputusan harus dibuat dengan cepat oleh pekerja yang hampir dengan tahap kerja untuk mengelakkan kelewatan yang disebabkan oleh ketegaran organisasi. Anda boleh bergerak ke arah mengadopsi jenis organisasi matriks di mana fungsi pentadbiran tetap hierarki tetapi keputusan yang berkaitan dengan pekerjaan dibuat pada tahap organisasi yang lebih rendah. Struktur organisasi matriks kurang efisien daripada hierarki, kerana anda harus menyelaraskan aktiviti pekerja membuat keputusan. Walaupun begitu, tren ke arah struktur matriks kuat, kerana menyokong tren lain seperti pemberdayaan pekerja dan organisasi yang lebih rata.