Mengapa Inventori Penting untuk Syarikat Pembuatan?

Bayangkan anda menjalankan kedai roti dan tiba-tiba menyedari bahawa anda tidak mempunyai cukup tepung untuk menyelesaikan pesanan untuk salah satu pelanggan terbesar anda. Sebagai pengeluar barangan bakar, tepung adalah komponen utama bagi produk akhir anda dan oleh itu merupakan bahagian penting dalam inventori anda. Bagi semua syarikat pembuatan, membuat penilaian inventori yang tepat bermaksud perbezaan antara untung dan rugi.

Persediaan

Pengilang bergantung pada inventori untuk melengkapkan produk siap yang dijangkakan akan dibayar. Sebagai contoh, pengeluar kenderaan mempunyai berjuta-juta dolar bahagian automatik dalam inventori bahan mentah yang termasuk dalam produk siap. Memahami berapa banyak inventori yang ada dan mengetahui bahagian yang diperlukannya untuk projek yang akan datang membolehkan pengeluar kereta membuat pesanan untuk mengekalkan tahap stok yang mencukupi atau merancang lebih awal dengan harapan peningkatan permintaan atau kenaikan kos bekalan.

Kos barangan yang dijual

Pengurusan inventori yang cekap adalah tujuan setiap pengeluar kerana inventori mempunyai kesan langsung terhadap keuntungan melalui item penyata pendapatan yang disebut kos barang yang dijual, yang merupakan nilai inventori yang dijual untuk tempoh tersebut. Untuk mengira keuntungan kasarnya, pengeluar mengurangkan kos barang yang dijual daripada penjualan. Sebagai contoh, jika penjualan adalah $ 1 juta dan COGS adalah $ 650,000, keuntungan kasar syarikat adalah $ 350,000. Dari keuntungan kasarnya, syarikat mengurangkan semua perbelanjaan operasi lain untuk memperoleh pendapatan bersihnya. Oleh itu, adalah penting bagi pengeluar untuk mencatat kos barang yang dijual dengan tepat.

Contohnya

Rumus COGS adalah inventori permulaan dan pembelian inventori kurang berakhir. Kesalahan dalam penilaian inventori mempengaruhi keuntungan. Sebagai contoh, memandangkan inventori permulaan $ 20,000, pembelian $ 5,000 dan inventori akhir $ 10,000, kos barang syarikat yang dijual adalah $ 15,000 ($ 20,000 + $ 5,000 - $ 10,000). Sekiranya syarikat menilai lebih awal inventori sebanyak $ 10,000 atau tidak betul menilai pada $ 30,000 dan bukannya $ 20,000, ini akan menaikkan COGS sebanyak $ 10,000 dengan tidak betul. Daripada melaporkan kos barang yang dijual $ 15,000, syarikat melaporkannya sebagai $ 25,000. Ini mengurangkan pendapatan bersih sebanyak $ 10,000, menjadikan semua yang lain sama. Sebaliknya, jika syarikat menilai rendah inventori sebanyak $ 10,000, ini menghasilkan COGS yang lebih rendah dan meningkatkan pendapatan bersih dengan jumlah yang sama.

Permintaan Ramalan

Permintaan ramalan sangat penting untuk perniagaan apa pun. Bagi pengilang, ini bermaksud mempunyai persediaan yang mencukupi untuk memenuhi permintaan ini. Sekiranya pengeluar gagal meramalkan permintaan dan pesanan inventori terlalu sedikit, ia menghadapi kemungkinan kehilangan pelanggan daripada pesaing. Pesanan lewat mungkin datang dengan perbelanjaan yang lebih tinggi, kerana harga pembekal meningkat kerana permintaan meningkat; ini adalah cara lain pengeluar kehilangan wang. Sekiranya pengeluar melampaui permintaan dan pesanan terlalu banyak inventori, kemungkinan terdapat inventori yang tidak digunakan dan mungkin memerlukan kos penyimpanan tambahan. Sekiranya pengeluar menggunakan inventori yang mudah rosak, ia menghadapi risiko kehilangan wang untuk barang yang belum selesai yang rosak. Proses pengurusan rantaian bekalan adalah memadankan persediaan atau inventori dengan permintaan pelanggan,dan banyak pengeluar menggunakan program SCM untuk menguruskan tahap inventori dengan cekap.