Cara Memulakan .gif Animasi di Firefox

Apabila anda mengklik dua kali fail .gif animasi, anda mungkin tidak melihat animasi GIF - Windows tidak disertakan dengan animator GIF bawaan. Apabila anda cuba membuka GIF, Windows meneruskan permintaan klik anda ke program lalai yang mengendalikan fail GIF. Program ini mungkin Photoshop di beberapa komputer dan MS Paint pada yang lain. Sekiranya anda menggunakan Firefox, anda boleh menjadikan penyemak imbas ini sebagai penampil GIF animasi anda dengan mengubah cara Windows memproses persatuan fail GIF.

1

Klik butang "Mula", dan kemudian klik "Program Lalai." Panel Kawalan dibuka. Klik "Kaitkan Jenis Fail atau Protokol dengan Program." Windows membina senarai sambungan fail yang disimpan di komputer anda. Ini mungkin mengambil masa beberapa saat. Bar kemajuan "Memuat" muncul ketika Windows memuatkan sambungan.

2

Tinjau senarai pelanjutan dan cari ikon ".gif". Perhatikan nama program yang muncul di lajur "Lalai Semasa" di sebelah ikon. Program ini mengendalikan fail GIF pada masa ini.

3

Klik ikon ".gif" untuk menyerlahkannya, dan kemudian klik "Ubah Program." Tetingkap timbul "Buka Dengan" terbuka dan memaparkan senarai program yang disyorkan.

4

Klik "Browse", tetingkap pop timbul yang lain dibuka dan tetingkap pop timbul yang baru. Bar alamat muncul di bahagian atas tetingkap. Salin teks berikut menggunakan tetikus anda:

C: \ Program Files (x86) \ Mozilla Firefox

Sekiranya anda memasang Firefox pada pemacu alternatif, ganti "C" dengan huruf pemacu itu.

5

Klik kawasan kosong di bar alamat di bahagian atas tetingkap, Windows menyoroti bar. Klik kanan kawasan yang diserlahkan, kemudian klik "Tampal." Windows menampal teks yang disalin ke bar.

6

Tekan enter." Fail yang terdapat di folder Mozilla Firefox muncul di tetingkap. Klik "Firefox.exe," kemudian klik "Buka." Munculan menutup dan mengembalikan anda ke tetingkap "Buka Dengan". Tingkap ini kini memaparkan ikon Firefox.

7

Klik Ikon itu, dan kemudian klik "OK." Klik "Tutup." Windows mengaitkan fail GIF dengan Firefox.