Cara Menukar PowerPoint ke SCR

Penjimat skrin, atau fail SCR, membolehkan pengguna menyesuaikan desktop mereka dengan gambar pilihan mereka. Platform tayangan slaid Microsoft, PowerPoint 2010, menawarkan fungsi, fleksibiliti dan kemampuan untuk membuat persembahan yang menarik. Ia juga membolehkan anda menyimpan slaid atau siri slaid sebagai gambar dan menukarnya ke screensaver. Namun, apabila anda menyimpan fail PowerPoint anda untuk digunakan sebagai screensaver, ciri-ciri tertentu, seperti suara atau muzik, tidak akan dipindahkan.

1

Lancarkan PowerPoint dan buka fail yang mengandungi persembahan yang akan anda ubah menjadi screensaver.

2

Klik tab "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai."

3

Klik ikon "Buat Folder Baru", yang diwakili oleh gambar folder dengan bintang di sudut.

4

Buat nama untuk folder di medan "Nama" pada kotak dialog "Folder Baru". Klik "OK."

5

Buka menu tarik-turun "Simpan sebagai Jenis" di kotak dialog "Simpan Sebagai". Pilih "Bitmap Bebas Peranti." Klik "Simpan." Kotak dialog yang meminta anda memilih slaid atau slaid mana yang ingin anda simpan kerana screensaver akan muncul. Pilihan termasuk Slaid Semasa dan Setiap Slaid.

6

Klik butang yang mewakili pilihan anda.

7

Klik butang Mula Windows di kiri bawah monitor anda dan pilih "Panel Kawalan" dari lajur kanan menu Mula. Klik "Ubah Latar Belakang Desktop."

8

Klik "Browse" di kotak dialog "Pilih latar belakang desktop anda". Klik "Perpustakaan" diikuti dengan "Dokumen". Klik "Dokumen Saya" dan klik folder yang anda buat untuk slaid PowerPoint yang akan anda gunakan sebagai screensaver anda.

9

Klik "OK" diikuti dengan "Simpan Perubahan."