Apa itu Pemasaran yang mengganggu?

Pemasaran yang mengganggu, seperti namanya, bersifat invasif dan mematikan pengguna. Walaupun anda mungkin menganggap tidak ada publisitas buruk, pelanggan dapat mengembangkan antipati terhadap perniagaan, yang bermaksud kempen pemasaran telah mencapai kebalikan dari tujuannya. Apa yang dianggap mengganggu itu berbeza-beza di antara pengguna, jadi tanya pelanggan anda dengan kerap untuk menentukan keberkesanan usaha pemasaran anda.

Jenis Pemasaran yang mengganggu

Sebilangan pelanggan mungkin membenci panggilan telefon telemarketing dan kempen surat terus yang menyumbat kotak mel mereka dengan surat sampah. Sedikit yang menghargai e-mel spam atau mesej teks yang tidak diminta pada telefon bimbit mereka. Kempen pemasaran yang menjengkelkan juga boleh mengganggu. Contohnya, sebilangan orang tidak suka menu bungkus yang tergantung di kenop pintu mereka, papan iklan besar dan iklan luar yang mengotori jalan mereka, iklan televisyen atau radio yang luar biasa keras, sisipan berbau di majalah atau bentuk iklan lain yang tidak sesuai untuk memerintahkan perhatian.

Rintangan Pengguna

Pemasaran yang mengganggu bukan sahaja merosakkan reputasi perniagaan anda, tetapi juga membuat pelanggan menjadi lebih sukar ketika mereka belajar untuk membantutkan usaha anda. Ketahanan pengguna adalah istilah yang menerangkan sejauh mana sebilangan orang melindung diri dari iklan yang mereka anggap mengganggu. Sebagai contoh, pengguna mungkin merakam program televisyen sehingga mereka dapat melangkau iklan, atau mereka mungkin memberikan alamat e-mel sekunder sehingga mereka dapat membatasi jumlah spam yang mereka terima di alamat e-mel utama mereka. Ketahanan pengguna juga boleh menyebabkan usaha pengawalseliaan. Sebagai contoh, panggilan telemarketing yang mengganggu menyebabkan terciptanya National Do Not Call Registry yang diatur dan dikuatkuasakan oleh pemerintah AS.

Wawasan Ahli

Perniagaan dalam proses merancang kempen pemasaran mesti mengambil kira keinginan pelanggan mereka agar tidak mengganggu. Caranya adalah dengan menarik perhatian calon pelanggan tanpa membuat mereka merasa diserang. Agensi pengiklanan profesional membangun perniagaan mereka mencari cara untuk menarik pelanggan tanpa mematikannya, jadi dapatkan pakar yang ternama jika anda sukar memasarkan produk atau perkhidmatan anda.

Pemasaran Berasaskan Kebenaran

Kaedah yang berkesan untuk mengelakkan gangguan adalah meminta pelanggan memberikan kebenaran. Contohnya, jika anda merancang kempen e-mel, tanyakan kepada pelanggan adakah mereka ingin menerima promosi melalui e-mel. Pikat mereka dengan menyebut faedah yang akan diberikan oleh promosi e-mel anda, seperti potongan atau kupon. Hantarkan e-mel anda hanya kepada mereka yang memilih, dan berikan mereka cara untuk memilih keluar nanti sekiranya mereka berubah pikiran. Sekiranya memilih tidak sesuai untuk kempen pemasaran anda - misalnya, jika anda berencana untuk beriklan di majalah atau di televisyen - pantau maklum balas pelanggan untuk menentukan bagaimana usaha anda dirasakan oleh orang ramai dan sesuaikan kempen anda jika perlu.