Asas Perniagaan Penanam Semula Belakang

Ramai orang memulakan perniagaan tapak semaian halaman belakang sebagai cara untuk mendapatkan sejumlah wang tambahan, tetapi ia juga boleh menjadi perniagaan profesional sepenuh masa yang menyeronokkan, menguntungkan, selagi anda menggunakan amalan perniagaan yang baik. Anda mungkin menanam tanaman di rumah, tetapi anda boleh menggunakan kaedah perniagaan asas yang sama seperti perniagaan lain untuk membantu anda mencapai kejayaan.

Analisis Perniagaan

Sebelum anda melaburkan wang, anda harus melakukan analisis perniagaan asas yang disebut analisis SWOT. Ini menilai kekuatan perniagaan anda (contohnya, pengalaman anda dalam bidang hortikultur atau menjalankan perniagaan kecil); kelemahan anda (seperti tidak mempunyai pengalaman menanam tanaman); peluang (mungkin ada keperluan kuat untuk tanaman di kawasan anda); dan ancaman (beberapa tapak semaian halaman belakang lain di kawasan anda). Melakukan analisis ini akan membantu anda melihat bidang mana yang harus anda sasarkan, di mana anda mungkin memerlukan latihan atau bantuan tambahan, dan di mana anda ingin mengarahkan sumber anda. Anda kemudian boleh membuat rancangan perniagaan yang memperincikan bagaimana anda akan menggunakan maklumat SWOT, bersama dengan sumber daya anda, untuk mencapai tujuan anda.

Lesen dan Peraturan

Pastikan perniagaan anda bermula dengan asas undang-undang yang baik dengan menghubungi pejabat perniagaan bandar dan negeri anda untuk menentukan lesen dan izin yang anda perlukan. Di beberapa negeri, anda memerlukan izin dari jabatan pertanian negeri; anda mungkin juga perlu mengadakan pemeriksaan untuk memastikan tanaman anda bebas daripada perosak tertentu. Sekiranya anda membeli tanaman dari luar negara atau menggunakan racun perosak, anda mungkin juga memerlukan pelesenan dari Jabatan Pertanian Amerika Syarikat dan Agensi Perlindungan Alam Sekitar. Di mana sahaja anda tinggal, anda perlu mendaftar sebagai perniagaan dengan pejabat cukai negeri dan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Pembiayaan dan Perakaunan

Setelah anda mempunyai rancangan perniagaan, anda akan mempunyai idea tentang berapa banyak wang yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan anda. Sekiranya anda memerlukan dana tambahan, bergantung pada jumlahnya, anda boleh mempertimbangkan untuk mendekati rakan dan keluarga, bank atau pelabur swasta. Banyak perniagaan kecil dibiayai oleh keluarga atau rakan sebagai pertukaran untuk peratusan perniagaan atau bahagian produk. Anda juga harus membuat sistem pembukuan perniagaan dan memeriksa akaun untuk perniagaan taska anda. Pastikan anda mengikuti semua aspek kewangan anda. Sekiranya anda memerlukan pertolongan, pertimbangkan untuk mengambil seorang akauntan untuk membantu anda.

Pilih Strategi Perniagaan

Memilih strategi perniagaan termasuk menentukan di mana anda akan menumpukan perhatian untuk menjual tanaman anda, seperti di taska besar, tukang kebun rumah atau landskap, dan berapa harga yang akan anda tanyakan. Terdapat tiga strategi perniagaan asas yang boleh anda gunakan: kepimpinan kos, kepemimpinan pasaran dan niche. Dalam kepimpinan kos, anda menjual tanaman anda dengan harga yang lebih rendah daripada pesaing anda. Ini adalah strategi yang sangat sukar untuk dilaksanakan oleh perniagaan kecil kerana anda perlu menanam dan menjual tanaman yang banyak untuk memperoleh keuntungan. Dalam strategi kepemimpinan pasaran, anda menjual tanaman anda dengan harga yang lebih tinggi tetapi menawarkan perkhidmatan atau kualiti yang lebih baik. Strategi khusus melibatkan memfokuskan pada sebahagian kecil pasaran, seperti menanam sejenis tanaman eksotik yang tidak ditawarkan oleh taska yang lebih besar.