Cara Mengumpulkan Data Melalui E-mel Dengan Akses

Dengan persediaan yang betul, anda dapat mengumpulkan maklumat untuk dimasukkan ke dalam satu jadual data atau beberapa jadual di Microsoft Access. Untuk melakukannya, anda mesti terlebih dahulu memasang dan mengkonfigurasi Outlook dengan betul. Selebihnya prosesnya mudah, terima kasih kepada wizard pengumpulan data, yang akan memandu anda membuat borang pengumpulan data. Setelah anda menentukan sifat borang, anda boleh menghantarnya melalui e-mel kepada sesiapa sahaja dari mana anda ingin mengumpulkan maklumat. Akses bahkan dapat memproses data dari borang yang dikembalikan secara automatik.

1

Mulakan Akses dan buka pangkalan data yang sesuai. Pilih jadual di mana anda ingin menyimpan data yang anda kumpulkan atau pilih pertanyaan yang dilampirkan pada jadual di mana anda ingin menyimpan maklumat, jika anda ingin menggunakan beberapa jadual.

2

Pilih tab Data Luaran dan klik "Buat E-mel" dalam kumpulan Kumpulkan Data. Wizard Kumpulkan Data Melalui Mesej E-mel bermula.

3

Pilih "HTML Form" atau "Microsoft Office InfoPath Form" sebagai jenis e-mel. Perhatikan bahawa penerima anda mesti memasang Outlook dan InfoPath untuk membaca dan membalas mesej anda. Klik "Seterusnya."

4

Klik setiap medan yang ingin anda sertakan dalam borang dan klik "Tambah." Klik "Seterusnya."

5

Pilih "Secara automatik Memproses Balasan dan Menambah Data ke Pangkalan Data" dan pilih pautan "Tetapkan Properties" untuk membuka kotak dialog Mengumpulkan Data Menggunakan Pilihan E-mel. Pilih sifat yang ingin anda gunakan, seperti tarikh akhir, dan klik "OK." Klik "Seterusnya."

6

Masukkan penerima e-mel anda di medan Kepada dan masukkan subjek untuk mesej e-mel. Klik "Hantar."