Cara Melakukan Penggabungan Konsentrik

Penggabungan konsentris, yang sering disebut penggabungan kongenerik, adalah penggabungan firma yang beroperasi dalam industri yang sama tetapi tidak mempunyai hubungan bersama (seperti hubungan pembeli-penjual). Dalam penggabungan, satu firma mengekalkan kewujudannya sebagai sebuah syarikat sambil menyerap dengan berkesan firma yang lain, biasanya setelah menawarkan pampasan yang besar dan kehadiran yang berterusan dalam syarikat tersebut. Kedua-dua syarikat tersebut secara amnya bersetuju bahawa penggabungan itu adalah untuk kepentingan terbaik mereka. Sekiranya anda mempunyai kewangan untuk membuat penggabungan dengan syarikat lain, ini boleh membolehkan anda menjadi lebih kompetitif.

1

Pertimbangkan jenis firma mana yang paling baik melengkapkan syarikat anda dalam penggabungan. Untuk menentukan ini, pertimbangkan tujuan anda bergabung dengan syarikat lain. Syarikat yang sering bergabung bergabung untuk memperluaskan penawaran mereka dengan cara tertentu, untuk memperluas pangkalan pasaran mereka atau untuk menggabungkan kecekapan Contohnya, syarikat mungkin bergabung dengan pembekal untuk menggabungkan teknologi, yang memungkinkan mereka untuk melancarkan proses pengeluaran. Sebuah firma juga dapat bergabung dengan syarikat lain yang menjual produk atau perkhidmatan yang berkaitan untuk meningkatkan kekuatan pasaran (kemampuan mereka untuk mempengaruhi harga) atau meningkatkan pangsa pasar (peratus penjualan yang mereka peroleh di pasar mereka).

2

Kenali prospek anda berdasarkan nilai yang dapat mereka sumbangkan kepada syarikat anda. Teliti firma tersebut. Minta penyata kewangan, rekod cukai dan rancangan perniagaan, dan tinjau secara menyeluruh. Lakukan wawancara dengan pemilik, pengurus dan kakitangan peringkat tinggi yang lain, dan lawati laman web ini. Sekiranya anda memutuskan untuk meneruskannya, berbincanglah dengan pakar seperti perunding penyelidikan pasaran, kakitangan persatuan perdagangan, dan mereka yang melakukan perniagaan dengan syarikat, seperti pelanggan dan pembekal. Ketahui juga nilai pasaran saham syarikat pilihan anda, supaya anda tahu berapa banyak yang perlu anda tawarkan.

3

Pertimbangkan bagaimana memberi pampasan kepada firma lain. Satu syarikat sering membeli saham firma yang lain. Nilai saham gabungan anda mungkin bertambah selepas penggabungan, memberi manfaat kepada anda berdua.

4

Kembangkan rancangan untuk mengintegrasikan kedua-dua syarikat tersebut selain berkongsi keuntungan. Menangani masalah seperti pampasan berterusan dan peranan pekerja semasa. Gariskan aspek mana dari kedua-dua syarikat yang ingin anda ubah atau gabungkan, dan aspek mana yang akan anda simpan seperti sekarang.

5

Bercakap dengan akauntan dan peguam yang berpengalaman dalam bidang perniagaan untuk memastikan anda melaksanakan penggabungan secara sah dan demi kepentingan syarikat anda. Cadangkan penggabungan kepada pemilik syarikat lain, dan rundingkan sebarang syarat yang diperlukan. Sekiranya dia menerimanya, kumpulkan jawatankuasa orang dari kedua-dua organisasi untuk memudahkan penggabungan. Kekhususan pelaksanaan penggabungan dengan dua syarikat boleh menjadi sangat kompleks, yang bermaksud anda memerlukan kerjasama dari banyak pekerja dan perunding bebas. Melibatkan pekerja dari kedua syarikat dalam proses fasilitasi akan membina niat baik, menunjukkan bahawa input mereka dihargai.

6

Tentukan sama ada mahu mengekalkan nama syarikat anda atau menggunakan nama baru. Menjaga nama anda membolehkan anda menjaga reputasi anda. Membuat nama baru boleh menyebabkan kekeliruan, menyebabkan anda kehilangan reputasi positif yang telah anda usahakan dengan kuat. Walau bagaimanapun, menambahkan nama pesaing anda (atau bahagian yang paling dikenali) untuk anda dapat memberi isyarat bahawa syarikat anda telah berkembang, sambil mendapat keuntungan dari reputasi kedua-dua syarikat.