Cara Membuat Grafik di Excel Dengan Purata Kumulatif

Purata kumulatif mengira semula purata set data semasa data baru ditambahkan. Semasa pengiraan semula semua data yang terdapat dalam kumpulan data termasuk dalam rata-rata. Di Microsoft Excel, spreadsheet anda harus membenarkan kemasukan data baru ke serangkaian titik data dan rata-rata diperbarui untuk mencerminkan maklumat baru. Carta yang dihasilkan perlu dikemas kini secara automatik untuk menunjukkan purata baru. Nasib baik, Excel mengautomasikan sebahagian besar tugas ini selagi anda menyiapkan hamparan anda dengan betul.

1

Buka Microsoft Excel.

2

Masukkan data anda ke lajur A.

3

Masukkan "= RATA-RATA (A: A)" di sel B1. Konfigurasi ini mencari semua titik data di lajur A jadi ketika anda menambahkan data ke lajur, itu termasuk dalam rata-rata.

4

Klik sel B1 untuk memilihnya.

5

Klik tab "Masukkan".

6

Klik sama ada "Lajur" atau "Bar" dari kumpulan Carta dan pilih jenis carta kiri atas. Satu-satunya perbezaan antara carta Lajur dan Bar adalah orientasi menegak atau mendatar masing-masing. Carta purata kumulatif dibuat di halaman yang sama dan akan dikemas kini secara automatik semasa anda menambahkan lebih banyak data.