Cara Memanjangkan Hayat Pencetak Toner

Apabila anda menggunakan pencetak anda setiap hari untuk menghasilkan gambar dan dokumen berkualiti tinggi dan kaya warna, perniagaan toner atau dakwat anda akan habis dengan cepat. Sekiranya anda perlu kerap menggunakan pencetak anda, membeli kartrij toner baru akan mengurangkan anggaran bekalan perniagaan anda. Dengan mengekalkan pencetak dan toner anda dengan betul, anda tidak perlu membeli kartrij sesering mungkin. Menyesuaikan tetapan pencetak anda dan membersihkan kartrij secara berkala akan membantu anda menjimatkan toner dan wang. Anda juga boleh memanjangkan jangka hayat kartrij toner dengan sehelai pita pelekat.

1

Letakkan pencetak anda dalam mod draf atau ekonomi jika anda tidak perlu mencetak dokumen berkualiti tinggi. Tetapan ini menggunakan lebih sedikit dakwat tetapi masih menghasilkan dokumen yang dapat dibaca.

2

Cetak hanya apabila anda perlu. Sekiranya anda dapat menyimpan salinan elektronik dokumen di komputer anda, anda mungkin tidak memerlukan salinan kertas juga.

3

Cetak dokumen dalam warna hitam dan putih, atau skala kelabu, kecuali anda mesti menggunakan warna.

4

Tukar fon anda ke Century Gothic atau Ecofont. Fon ini menggunakan toner lebih sedikit daripada fon lain, seperti Times New Roman atau Arial.

5

Gunakan pencetak secara berkala untuk mengelakkan toner kering. Muncung kartrij sering tersumbat jika tidak digunakan dalam jangka masa yang lama.

6

Matikan pencetak semasa tidak digunakan. Apabila dimatikan, pencetak menyimpan kartrij tertutup supaya dakwat tidak kering.

7

Jalankan alat pembersih kartrij pencetak anda seminggu sekali. Alat ini dapat membetulkan percetakan bergaris atau tidak selaras.

8

Simpan kartrij toner yang tidak digunakan dengan betul untuk memanjangkan jangka hayatnya. Pastikan kartrij tertutup dalam bungkusan asal sehingga anda mahu menggunakannya. Letakkan kartrij dalam kedudukan tegak di tempat yang sejuk.

9

Minta syarikat percetakan menangani pekerjaan yang besar, terutamanya jika anda perlu mencetak banyak gambar berwarna. Mungkin memerlukan kos lebih rendah jika syarikat lain mencetak dokumen untuk anda.

10

Goncangkan kartrij toner dengan perlahan-lahan bolak-balik ketika mesej amaran toner rendah muncul di pencetak anda. Ini membolehkan anda mencetak beberapa dokumen lagi.

11

Keluarkan toner dari pencetak dan letakkan sekeping pita pelekat di atas tingkap atau tong dram. Ini akan mematikan sensor toner rendah, jadi anda dapat terus mencetak walaupun kartrij toner hampir habis.