Kelebihan & Kekurangan Perniagaan Kecil

Sama ada anda merancang untuk memulakan usaha keusahawanan sepenuh masa atau perniagaan yang anda jalankan pada waktu petang dan hujung minggu, memulakan perniagaan kecil dilengkapi dengan pelbagai faedah dan tanggungjawab. Dari peningkatan pendapatan dan kepuasan peribadi hingga berjam-jam dan kemungkinan kebankrapan, risiko dan ganjaran yang terlibat dalam memulakan syarikat anda harus ditimbang dengan teliti.

Kebebasan dan Pemenuhan

Salah satu kelebihan utama memulakan perniagaan kecil adalah kepuasan peribadi yang anda dapat dari mengambil idea dari konsep ke realiti, menjadi bos anda sendiri dan menggunakan bakat anda untuk menjadikan perniagaan anda berkembang dan berkembang. Bekerja untuk orang lain boleh menyebabkan kekecewaan berdasarkan pengurus yang tidak adil atau mengetahui anda boleh melakukan yang lebih baik jika diberi lebih banyak kuasa. Apabila membandingkan situasi pekerja dan keusahawanan dengan jumlah yang relatif sama, banyak orang menggunakan kepuasan diri sebagai faktor penentu.

Masa yang panjang

Menjalankan perniagaan anda sendiri sering kali mengakibatkan waktu bekerja yang panjang, tujuh hari setiap minggu. Ini berlaku kerana pemilik perniagaan kecil sering tidak mempunyai cukup wang untuk menggaji orang yang cukup untuk berkongsi beban kerja atau kerana pengusaha adalah pakar dan mesti menangani banyak tanggungjawab utama sendiri. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan mewakilkan, sangat mudah memikul tanggungjawab di syarikat kecil. Pertimbangkan keluarga dan hubungan peribadi anda yang lain dan bagaimana berjam-jam dan tekanan memulakan perniagaan kecil akan mempengaruhi mereka dan kesihatan anda.

Ganjaran Kewangan

Anda lebih cenderung membuat berjuta-juta dolar bekerja untuk diri sendiri daripada orang lain. Walaupun matlamat anda hanya gaji yang lebih tinggi daripada yang anda buat sekarang, perniagaan kecil memberi anda peluang untuk membuat lonjakan eksponen dalam pendapatan tahunan anda, sementara bekerja untuk orang lain biasanya hanya datang dengan kenaikan gaji tahunan tambahan. Walaupun anda mengekalkan pekerjaan anda sekarang, memulakan perniagaan sambilan dapat membantu anda beralih dari gaya hidup yang selesa ke gaya hidup yang makmur. Mengubah hobi menjadi perniagaan sambilan membolehkan anda menghapus perbelanjaan perniagaan yang mungkin cukup untuk membenarkan melancarkan perniagaan walaupun anda tidak menghasilkan banyak wang.

Risiko Kewangan

Tidak kira sekeras mana pun anda berusaha untuk memisahkan aset peribadi anda dari perniagaan anda, sering kali terdapat risiko kewangan peribadi yang besar dengan memulakan perniagaan kecil. Walaupun anda tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadap liabiliti perniagaan yang gagal, anda mungkin kehilangan pelaburan peribadi dan merosakkan kredit anda. Sekiranya anda menggunakan kad kredit atau mengeluarkan pinjaman untuk gadai janji anda, kerosakannya boleh menjadi teruk. Berjumpa dengan akauntan sebelum anda melancarkan untuk menentukan sama ada anda perlu menggabungkan, jenis penggabungan mana yang hendak dipilih, bagaimana membuat unjuran belanjawan dan prosedur kewangan apa yang harus diikuti untuk meminimumkan risiko kewangan anda.

Pertandingan

Memulakan perniagaan kecil selalunya memerlukan kos masuk yang rendah dan perbelanjaan overhed tahun pertama, menjadikannya lebih mampu bersaing dengan perniagaan yang lebih besar dan harganya. Kebalikannya boleh berlaku sekiranya syarikat itu memulakan dengan modal operasi yang sedikit dan segera bergantung pada penjualan untuk menampung kos operasinya, memerlukan harga yang lebih tinggi untuk terus berniaga. Kadang-kadang, orang sering ingin tahu dan bersedia untuk mencuba jenama baru, sementara dalam keadaan lain, syarikat baru boleh mengalami kesukaran untuk memecahkan kesetiaan pelanggan.