Empat Gaya Komunikasi yang Berkesan di Tempat Kerja

Ketahui bagaimana pendengar berkomunikasi. Setiap rakan akan menggunakan satu daripada empat gaya komunikasi tempat kerja yang berkesan. Tentukan bagaimana pendengar berkomunikasi, dan anda boleh menyesuaikan bentuk komunikasi semula jadi anda sendiri untuk menyampaikan mesej anda dengan orang itu dengan lebih baik. Ketahui empat gaya komunikasi - gaya pengawal (D), gaya penganjur (I), gaya penyokong (S), dan gaya penganalisis (C). Ada yang memanggil empat gaya komunikasi profil DISC.

Gaya Peribadi Anda

Syarikat Amerika tahu pentingnya komunikasi yang berkesan. Mengetahui gaya peribadi anda sendiri membantu anda membezakan gaya komunikasi anda dengan yang lain '. Laman web Maximum Advantage menawarkan kuiz dalam talian percuma selama tiga minit untuk menentukan gaya komunikasi semula jadi anda sendiri.

Komunikator Pengawal

Komunikator pengawal atasan mahukan fakta. Oleh itu, jalankan perjumpaan perniagaan yang lancar dengan pengawal dengan sampai ke tahap yang tepat. Sangat berorientasikan tugas, dia boleh kelihatan tidak peka kepada orang di sekelilingnya. Keutamaan No. 1 pengawal adalah menyelesaikan sesuatu. Jangan buang masa dengan chitchat. Dia mahukan intinya - bukan perinciannya. Daripada membincangkan "bagaimana," pendekatan pengawal dari sudut hasil perniagaan. Tiba tepat pada masanya. Menyerahkan tugas tepat pada waktunya tanpa penundaan atau alasan. Gunakan istilah konkrit dan bukannya abstraksi apabila mungkin untuk hasil terbaik.

Komunikator Promosi

Komunikator promosi menyukai orang dan bercakap. Orang yang bergaul secara semula jadi, mengharapkan perbualan yang panjang. Anda akan mengalami kesukaran untuk menjalin hubungan dengan rakan gaya promosi kecuali anda berinteraksi dengannya dan meluangkan masa untuk keselesaan. Promotor cenderung menunjukkan rasa ingin tahu dan semangat. Tanya mengenai keluarganya, dan bagikan dengan mudah mengenai keluarga anda apabila ditanya. Dia berkaitan dengan cerita dan contoh, jadi gunakannya untuk memberi tahu anda. Senyum, bersandar ke hadapan dan pamerkan kemahiran mendengar anda. Penganjur menghargai humor dengan kepekaan. Mendekatinya secara visual menggunakan ilustrasi.

Penyokong Penyokong

Dari empat jenis komunikator, jumlah terbesar tergolong dalam kategori penyokong. Komunikator penyokong kelihatan tenang dan sejuk. Dia menampilkan dirinya sebagai individu yang rendah hati dan sabar dengan kehidupan yang seimbang dan bahagia. Konflik tidak dialu-alukan. Kemahiran mendengarnya yang baik membantu melengkapkan pekerja yang cekap dan mantap ini. Dia dengan selesa meneroka perubahan. Oleh itu, untuk mencapai penyokong secara berkesan, pertimbangkan semua idea baru. Fakta tidak begitu penting bagi penyokong seperti proses yang anda gunakan untuk mendapatkan keputusan terbaik.

Komunikator Penganalisis

Fakta dan angka mendapat perhatian penganalisis. Penganjur yang berorientasikan perincian seperti ini menunjukkan kecenderungan mendalam dan bertujuan. Penganalisis memerlukan semua fakta sebelum mencadangkan jalan perniagaan terbaik. Dia menerima maklumat dengan mudah, dan mempunyai pendekatan yang serius dan mudah untuk perniagaan. Sekiranya anda mahukan perhatian penganalisis, tunjukkan carta, angka dan grafiknya. Kecenderungan fakta ini membuatnya kadang-kadang kelihatan pesimis. Menangkan permintaan dengan tiba tepat pada masanya dengan data. Menyediakan dokumentasi data memberi anda kredit tambahan. Buktikan kes anda dengan penjelasan yang logik dan abstrak di mana mungkin. Persiapkan diri anda untuk perbahasan atau pertanyaan.