Teori Kehadiran Sosial dalam Pemasaran

Teori kehadiran sosial cuba menjelaskan hubungan antara media komunikasi - percakapan secara langsung berbanding dengan perbualan dalam talian misalnya - dan tahap bahawa seseorang tetap menyedari kehadiran orang lain. Oleh kerana sejumlah besar perniagaan telah beralih dari kedai batu bata ke Internet, bahan pemasaran telah diikuti. Teori kehadiran sosial memberitahu bagaimana pemasar mendekati aspek pemasaran dalam talian dan bagaimana pelanggan melihat transaksi perniagaan dalam talian.

Komunikasi Dalam Talian

Interaksi dalam talian masuk ke kawasan yang dikenali sebagai komunikasi yang dimediasi komputer atau CMC. Secara umum, komunikasi melalui Internet menghasilkan kehadiran sosial yang rendah, yang bermaksud pelanggan mengekalkan pengertian bahawa komunikasi itu melibatkan manusia lain. Ini boleh mengakibatkan perasaan kesetiaan, kepercayaan dan persepsi keselamatan transaksi berkurang. Penyertaan isyarat sosial, terutamanya isyarat visual seperti gambar, meningkatkan kehadiran sosial dan perasaan setia. Untuk perniagaan, ini bermaksud memanusiakan komunikasi dalam talian dengan gambar atau video dapat membantu dalam membina hubungan dan melancarkan jalan untuk pembelian.

Komunikasi Dalam Orang

Pemasar harus menyeimbangkan keperluan pengguna untuk kebebasan dengan keperluan memberikan arahan untuk menyelesaikan transaksi tertentu. Dalam pandangan teori kehadiran sosial, kehadiran sosial yang minimum dapat merosakkan kepercayaan dalam proses pembelian dan, sebagai hasilnya, melancarkan penjualan yang berpotensi. Item dengan tiket tinggi yang mewakili pelaburan besar dan mungkin memerlukan penunaian hutang cenderung memerlukan kehadiran sosial yang tinggi, sebahagiannya untuk memastikan pelanggan tidak ada langkah atau perincian yang dilewatkan sepanjang perjalanan. Perniagaan yang memasarkan barang dengan tiket tinggi harus bertujuan untuk meningkatkan kehadiran sosial pada setiap kesempatan, dari laman web perniagaan dan iklan hingga pertemuan pelanggan.

Media Sosial

Walaupun mungkin tidak disengajakan, media sosial banyak mengatasi masalah ketiadaan kehadiran sosial. Laman web ini mendorong pengguna untuk memuat naik media yang berperikemanusiaan, seperti gambar profil, dan terlibat dalam masa nyata atau, sekurang-kurangnya, interaksi selang minimum dengan yang lain. Untuk pemasar, media sosial menyediakan cara untuk menghantar lalu lintas kembali ke laman web perniagaan, biasanya melalui penciptaan konten menarik atau menarik yang dibagikan pembaca. Dengan cara tertentu, pemasar kelihatan bersandar pada kehadiran sosial orang lain di laman media sosial untuk menyebarkan mesej pemasaran. Perniagaan boleh menggunakan komunikasi dua arah media sosial untuk memberi respons kepada pelanggan dengan cepat dan dengan respons yang diperibadikan, terutama ketika melibatkan masalah pelanggan, untuk meningkatkan kehadiran sosial dan memperkuat hubungan.

Pertimbangan

Dalam beberapa keadaan, kehadiran sosial yang rendah mungkin terbukti bermanfaat dari sudut pemasaran. Item dengan tiket rendah, seperti buku atau DVD, hanya memerlukan sedikit petunjuk dan kehadiran sosial yang tinggi dalam proses pembelian dapat menunda sebilangan pelanggan. Paparan item berkaitan di tempat pembelian di laman web berfungsi sebagai bentuk kehadiran sosial yang lebih halus yang sering kali kelihatan bermanfaat, bukannya sombong.