Strategi Pelancaran Jenama

Semasa anda melancarkan jenama, anda memperkenalkan gambar, mengemukakan cadangan nilai dan menyampaikan bagaimana produk anda berbeza. Strategi pelancaran jenama anda harus menangani fungsi-fungsi ini dan menentukan bagaimana anda akan mempromosikan masing-masing kepada anggota pasaran sasaran anda. Apabila anda melengkapkan pelancaran jenama yang berkesan, pengguna yang disasarkan akan mengetahui apa yang diwakilinya dan mengapa mereka ingin melakukan pembelian.

Identiti

Apabila anda mula mempromosikan jenama anda, mungkin melalui iklan, siaran akhbar, dalam talian atau melalui surat terus, inisiatif anda semua harus menunjukkan identiti jenama anda secara konsisten. Identiti anda merangkumi logo jenama, gaya iklan, subjek kempen promosi anda, warna yang digunakan dan mesej. Identiti anda menghantar gambar yang sesuai dengan aspek produk anda yang anda fikir akan menarik perhatian pengguna. Sebagai contoh, jika penyelidikan pasaran anda menunjukkan bahawa pasaran sasaran anda berminat dengan barang luaran yang tahan lama, identiti anda harus menyertakan logo yang kelihatan kasar dengan iklan yang menunjukkan aktiviti luar dengan banyak warna biru dan hijau. Iklan mesti menampilkan orang menarik menggunakan produk anda dalam keadaan yang mencabar.

Kedudukan

Aspek kedudukan strategi pelancaran jenama anda menjawab soalan, "Apa?" dan "Untuk siapa." Syarikat sering membuat pernyataan kedudukan untuk menjawab soalan-soalan ini secara formal untuk tujuan memfokuskan strategi penjenamaan mereka. Pernyataan penentu kedudukan khas untuk sabun deodoran, misalnya, "(Jenama X) memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap bau busuk bagi lelaki yang ingin berbau segar setelah bersenam." Klasik adalah dari rangkaian Hotel Ritz Carleton: "Tuan-tuan dan puan-puan yang melayani wanita dan lelaki." Penyataan kedudukan anda merangkumi identiti pasaran sasaran anda dan mesej yang ingin anda sampaikan dengan pelancaran jenama anda.

Nilai

Setelah anda menentukan identiti anda dan apa yang anda jual ke pasaran sasaran anda, anda harus meyakinkan para anggota pasar tersebut untuk melakukan pembelian. Sebab orang membeli produk anda adalah kerana mereka melihat nilai yang anda tawarkan. Anda boleh menawarkan nilai praktikal yang berkaitan dengan penggunaan produk atau nilai yang dirasakan, seperti status memiliki jenama. Dalam kedua-dua kes tersebut, strategi pelancaran jenama anda mesti menyampaikan cadangan nilai anda dengan jelas ke pasaran anda. Sebagai contoh, untuk barang luaran yang tahan lama, cadangan nilai yang menarik adalah bahawa ia bertahan lebih lama daripada jenama lain. Strategi nilai yang dirasakan baik adalah mereka mempunyai reka bentuk yang menarik.

Pembezaan

Strategi pelancaran jenama yang berkesan merangkumi elemen yang menekankan bagaimana jenama anda berbeza dengan produk pesaing. Sebaik-baiknya, perbezaan tersebut adalah sebahagian daripada cadangan nilai dan meletakkan jenama anda di pasaran. Sebagai contoh, anda boleh menekankan bahawa harga anda berpatutan tetapi kualiti anda lebih tinggi daripada jenama yang bersaing dengan slogan yang memberitahu pelanggan bahawa mereka mendapat kualiti premium tanpa membayar harga premium. Sebaliknya, strategi anda dapat menetapkan titik harga yang lebih tinggi, dengan mengatakan bahawa pelanggan dapat membayar lebih banyak tetapi mendapat lebih banyak. Pembezaan tanpa harga berdasarkan ciri produk yang unik juga berkesan.