Kemahiran Menghasilkan Strategi Pemasaran

Pemasaran memerlukan lebih dari sekadar kemampuan untuk membuat slogan yang menarik atau merancang iklan yang menarik perhatian. Penyelidikan dan pengurangan angka juga diperlukan untuk mengembangkan strategi pemasaran yang berkesan, dan keperluan untuk kemahiran yang bervariasi ini sering memerlukan pelbagai orang dengan bakat yang berbeza untuk menghasilkan rancangan yang komprehensif. Memahami kemahiran bersama yang digunakan dalam pemasaran akan membantu anda mencari pendekatan yang tepat untuk mengembangkan strategi yang paling sesuai untuk perniagaan anda.

Strategi pemasaran

Strategi pemasaran memerlukan anda menangani aktiviti penjualan anda di empat bidang asas: penyelidikan, pengembangan produk, harga dan pengedaran. Sekiranya perniagaan anda mempunyai pekerja dengan kemahiran khusus, pertimbangkan bagaimana mereka sesuai dengan bidang ini. Contohnya, pengurus penjualan anda mungkin memikul tanggungjawab penyelidikan dan pengembangan produk. Akauntan anda boleh bekerjasama dengan pengurus penjualan anda untuk menentukan titik harga terbaik untuk perniagaan anda. Mereka juga dapat bekerjasama untuk membuat strategi pengedaran anda. Sekiranya anda menjalankan penilaian ini sendiri, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menjalankan beberapa aktiviti ini kepada kontraktor jika melakukan sebaliknya akan membawa anda jauh dari tugas perniagaan utama anda terlalu lama.

Penyelidikan

Kemampuan untuk meneliti pasaran sangat penting untuk mengembangkan rancangan pemasaran. Ini merangkumi kemahiran yang dipelajari, seperti bagaimana mencari dan mengkaji penyelidikan industri, kemampuan membuat, mentadbir dan menganalisis tinjauan, pengetahuan tentang bagaimana menjalankan kumpulan fokus, dan pengalaman mengembangkan profil demografi pelanggan sasaran. Kemahiran ini membantu anda menentukan apa faedah yang dicari pengguna, berapa harga yang ingin mereka bayar, apa persaingan anda dengan baik dan buruk, dan bagaimana membuat produk yang memenuhi jenis pelanggan tertentu.

Pembangunan produk

Setelah menyelesaikan penyelidikan, anda mesti membuat atau mengubah produk atau perkhidmatan anda menggunakan maklumat tersebut, menggunakan analisis "jika ya / lalu apa". Ini memerlukan kemampuan untuk menganalisis produk baru dan sedia ada dari pelbagai sudut. Contohnya, jika anda menambahkan ciri tertentu yang dikehendaki pengguna, anda mungkin menaikkan kos anda terlalu tinggi untuk memenuhi harga yang ingin mereka bayar. Ini memerlukan anda mengurangkan perbelanjaan dengan cara lain, seperti menurunkan ciri yang tidak diperlukan oleh pembeli. Dalam beberapa kes, penyelidikan pengembangan produk anda mungkin memberitahu anda sudah waktunya untuk menjatuhkan produk tertentu dari barisan anda.

Nombor Berderak

Strategi pemasaran merangkumi usaha yang akan mempengaruhi perbelanjaan, jumlah penjualan, pendapatan, margin keuntungan dan margin kasar anda. Ini memerlukan kemampuan untuk melakukan analisis kuantitatif yang berkaitan dengan senario yang berbeza. Sebagai contoh, menaikkan harga anda akan meningkatkan margin keuntungan anda tetapi mungkin mengurangkan jumlah penjualan, mengharuskan anda memproyeksikan kedua-dua nombor ini dan menentukan hasil kenaikan harga. Anda mesti dapat mengira jumlah kos yang berkaitan dengan setiap saluran pengedaran berpotensi yang mungkin anda gunakan berbanding kenaikan penjualan yang anda jangkakan.

Perancangan Komunikasi

Strategi pemasaran meliputi mewujudkan upaya komunikasi yang efektif, yang memerlukan pengembangan campuran iklan, promosi dan upaya hubungan masyarakat yang tepat. Ini memerlukan analisis kekuatan dan kelemahan penggunaan cetak, laman web, siaran dan iklan luar. Sangat penting untuk memahami media sosial, perancangan acara dan pemasaran, dan dapat mengembangkan atau mengawasi pembuatan bahan jaminan seperti brosur, brosur, iklan, sepanduk laman web, blog dan surat penjualan.