Kelebihan Organisasi Perniagaan

Kepemilikan tunggal, perkongsian, syarikat, syarikat S dan syarikat liabiliti terhad adalah jenis organisasi perniagaan yang paling biasa di Amerika Syarikat. Setiap struktur perniagaan mempunyai kelebihan kewangan dan undang-undang. Memilih bentuk organisasi yang tepat boleh menjadi penting bagi kejayaan perniagaan jangka panjang. Anda harus berunding dengan peguam atau akauntan untuk menentukan jenis organisasi perniagaan terbaik untuk syarikat anda.

Perniagaan tunggal

Pemilik tunggal adalah bentuk organisasi perniagaan yang murah dan sederhana. Struktur ini sesuai untuk banyak perniagaan kecil dan permulaan yang tidak mempunyai tanggungjawab besar terhadap tanggungjawab. Dalam bentuk organisasi perniagaan ini, pemiliknya mempunyai kawalan penuh terhadap organisasi tersebut, dan dia dapat menjual atau membubarkan perniagaan kapan saja. Pemilik tunggal tidak perlu berkongsi keuntungan, dan pemilik perniagaan hanya akan mengemukakan satu penyata cukai peribadi yang menyenaraikan pendapatan dari perniagaan sebagai pendapatan peribadi.

Perkongsian

Perkongsian serupa dengan hak milik tunggal, kecuali ia melibatkan dua orang atau lebih. Jenis perniagaan ini juga mudah diatur dan biasanya mempunyai pengurusan yang lebih baik dan sumber yang lebih besar kerana terdapat banyak peserta. Rakan kongsi membahagikan keuntungan mengikut pelaburan mereka dan melaporkan keuntungan ini sebagai pendapatan dari penyata cukai peribadi mereka. Rakan kongsi juga mempunyai tanggungjawab peribadi untuk perniagaan, secara bersama dan secara individu.

Perbadanan

Syarikat menawarkan kelebihan tanggungjawab kewangan terhad untuk pemiliknya. Ini bermaksud pemilik syarikat mengehadkan tanggungjawab mereka terhadap pelaburan yang dibuat di syarikat tersebut. Syarikat adalah entiti undang-undang yang berasingan yang mempunyai jangka hayat yang tidak terbatas. Lembaga pengarah yang mewakili pemegang saham syarikat membayar cukai dan membuat keputusan perniagaan untuk syarikat. Pemegang saham mempunyai tanggungjawab untuk hutang perniagaan dan kewajiban syarikat hanya untuk jumlah pelaburan mereka. Memasukkan juga membolehkan syarikat mengumpulkan wang dengan mengeluarkan stok dan bon. Perniagaan yang dianjurkan dalam bentuk korporat menikmati beberapa faedah cukai tetapi, sebaliknya, dikenakan cukai berganda.Percukaian berganda berlaku dengan syarikat kerana syarikat membayar cukai ke atas keuntungan yang diperoleh dan kemudian pemilik atau pemegang saham syarikat juga membayar cukai berasingan ke atas pengedaran dari syarikat dalam bentuk dividen.

S Corporation

Syarikat S mempunyai kelebihan asas yang sama dengan syarikat standard. Walau bagaimanapun, syarikat S mempunyai faedah tambahan hanya membayar cukai sekali, jadi bentuk perniagaan ini tidak dikenakan cukai berganda. Pemegang saham syarikat S melaporkan dividen sebagai pendapatan peribadi, dan syarikat S tidak membayar cukai pendapatan atas keuntungan yang dihasilkan. Selain itu, pemegang saham syarikat S tidak mempunyai tanggungjawab peribadi untuk hutang perniagaan. Namun, ada banyak batasan mengenai pembentukan perusahaan S, dan tidak semua perniagaan dapat beroperasi menggunakan bentuk organisasi bisnis ini.

Syarikat liabiliti terhad

LLC serupa dengan syarikat S. Walau bagaimanapun, IRS mengenakan sekatan yang lebih sedikit pada struktur perniagaan ini. LLC mendapat faedah cukai perkongsian dan syarikat S dan juga menawarkan perlindungan liabiliti terhad terhadap hutang dan kerugian syarikat. Selain itu, LLC menawarkan fleksibiliti yang besar dari segi mengurus dan mengatur perniagaan. Sekali lagi, tidak semua jenis perniagaan layak untuk mendaftar sebagai LLC.