Cara Mengimport Dari Borang PDF untuk Diakses

Salah satu faedah mengumpulkan data perniagaan anda dengan borang PDF adalah keselamatan - tidak seperti bentuk Excel atau HTML, misalnya, bentuk PDF lebih sukar diubah, kerana anda memerlukan program khas dengan kemampuan penyuntingan PDF. Manfaatnya datang dengan kos, namun: Akses tidak dapat mengimport data bentuk PDF secara langsung, seperti yang dapat dilakukan dari Excel dan sumber lain. Gunakan Adobe Reader dan Excel sebagai penyelesaian untuk masalah ini. Keupayaan pembaca untuk mengeksport teks, dan kemampuan Excel untuk menukar teks menjadi data jadual, memungkinkan anda menukar borang PDF menjadi buku kerja Excel yang boleh diimport oleh Access.

1

Buka borang yang diisi dalam Adobe Reader. Borang PDF ini mesti mempunyai label medan di sebelah kiri dan medan yang terisi di sebelah kanan. Klik item "Fail" menu "Simpan seperti yang lain". Klik item "Teks", dan kemudian masukkan nama fail di kotak dialog yang muncul. Klik "Simpan" untuk menyimpan borang sebagai teks.

2

Buka fail teks yang dieksport di Excel. Excel memaparkan kotak dialog Wizard Import Teks.

3

Klik pilihan "Terhad", dan kemudian klik butang "Seterusnya". Centang hanya kotak centang "Lain-lain", sementara centang yang tinggal tidak dicentang. Taipkan watak ")" dalam kawalan kotak teks Lain. Adobe Reader menambahkan watak ini ke label medan, yang menjadikan pembezaan label dari data bentuk menjadi mudah.

4

Klik butang "Selesai" untuk mengimport label dan data borang PDF ke dalam buku kerja baru. Walaupun label medan dipisahkan dari data bentuk, label di sebelah kiri data tersebut. Mereka mesti berada di atas data sebelum Access dapat mengimport borang.

5

Pilih label dan data medan yang diimport, dan kemudian tekan "Ctrl-C" untuk menyalin pilihan ke papan keratan. Buat buku kerja baru, dan kemudian klik arahan "Tampal Khas" tab Laman Utama.

6

Klik kotak semak "Transpose" pada kotak dialog Tampal Khas. Transposisi mengubah tajuk baris, seperti dalam bentuk yang anda import, menjadi tajuk lajur. Klik "OK" untuk melakukan transposisi. Langkah transposisi ini adalah alasan untuk mengimport borang anda ke Excel terlebih dahulu, daripada mengimport langsung ke Access.

7

Simpan buku kerja, dan kemudian buka Akses. Klik butang "Excel" tab Data Luaran untuk memaparkan kotak dialog untuk mengimport data. Klik butang "Browse", dan kemudian pilih buku kerja Excel. Klik "OK" pada skrin semasa dan seterusnya.

8

Centang kotak "Baris Pertama Mengandungi Tajuk", dan kemudian klik "Selesai" untuk melengkapkan import data borang PDF anda.