Apakah Inventori Motivasi Intrinsik?

Inventori Motivasi Intrinsik adalah soal selidik yang menilai motivasi individu melalui penentuan nasib sendiri dalam situasi tertentu. Di tempat kerja, motivasi cenderung berkaitan terutamanya dengan kekuatan luar - dengan kata lain, pembayaran dan faedah. Walau bagaimanapun, pekerja mungkin menunjukkan prestasi yang lebih baik jika mempunyai motivasi yang lebih mendalam.

Teori Motivasi

Dalam bidang psikologi, motivasi intrinsik dihubungkan dengan teori kognitif. Teori kognitif menumpukan pada aktiviti dalaman, seperti keinginan untuk mencapai matlamat untuk kepuasan anda sendiri dan mencari makna dalam kehidupan. Sebaliknya, teori tingkah laku memberi tumpuan kepada motivasi melalui faktor luaran, seperti ganjaran dan hukuman.

Subkelas

Inventori Motivasi Intrinsik menilai minat dan keseronokan dalam sesuatu tugas, bersama dengan beberapa faktor lain. Kompetensi yang dirasakan dalam aktiviti dan pilihan yang dirasakan dalam melakukan aktiviti tersebut adalah subskala tambahan yang menunjukkan motivasi diri dan tingkah laku yang dihasilkan. Subskala nilai / kegunaan disertakan kerana orang menjadi bermotivasi diri apabila mereka memutuskan sesuatu aktiviti mempunyai kualiti ini. Pengukuran tekanan / ketegangan berkorelasi negatif dengan motivasi intrinsik. Subskala hubungan melibatkan interaksi dengan orang lain dan pengembangan persahabatan semasa aktiviti.

Teori Penentuan Diri

Teori penentuan nasib sendiri mengatakan bahawa pekerja berprestasi lebih baik di tempat kerja sekiranya mereka mengalami kepuasan dalam bidang autonomi, hubungan dan kecekapan, jelaskan penulis kajian yang diterbitkan dalam edisi November 1993 "Journal of Applied Social Psychology." Pekerja ini juga mempunyai kepuasan dan kesejahteraan yang lebih besar. Dalam kajian ini, laporan diri dari pekerja mengenai faktor-faktor ini, dan anggaran faktor-faktor ini oleh penyelia mereka, kedua-duanya berkaitan secara signifikan dengan kepuasan kerja, kesihatan psikologi dan harga diri.

Penggunaan Inventori

Bentuk Inventori Motivasi Intrinsik yang pendek dan panjang tersedia, dan borang soal selidik dapat diubah suai agar sesuai dengan keperluan khusus anda. Soalan boleh ditukar, misalnya, dan anda dapat menambahkan sendiri ke subskala yang berlainan. Ahli psikologi menggunakan Inventori Motivasi Intrinsik dengan pelbagai populasi selain daripada pekerja perniagaan, termasuk kanak-kanak, pelajar sekolah menengah, atlet, orang dengan penyakit mental dan pesalah jenayah.