Komputer Riba Saya Hanya Muncul Dengan Jalur Biru Semasa Mencuba Log Masuk

Komputer riba anda membantu memastikan perniagaan anda tetap teratur, tetapi apabila masalah paparan muncul semasa permulaan, ia dapat menghalang kemampuan anda untuk menggunakan mesin dengan betul. Garis dan warna ganjil pada skrin komputer riba anda biasanya berlaku kerana masalah dengan monitor LCD atau kad video anda. Menyelesaikan masalah imej biasanya melibatkan penyempitan dari mana masalah itu timbul dan mencari jalan penyelesaian yang sesuai.

Percubaan untuk Meniru

Salah satu langkah penyelesaian masalah pertama untuk masalah gambar adalah mencuba dan meniru masalah pada monitor yang berbeza. Sambungkan monitor luaran ke komputer riba anda dan but semula. Sekiranya garis muncul di kedua monitor, masalahnya terletak pada kad video atau mungkin motherboard di komputer riba anda. Sekiranya gambar kelihatan normal pada monitor luaran, anda menghadapi masalah dengan skrin LCD komputer riba anda.

Masalah Kad Video

Kad video onboard di komputer riba anda adalah apa yang menjadikan data elektronik menjadi gambar visual di skrin anda. Sekiranya kad ini tidak dapat berkomunikasi dengan baik dengan komputer riba anda, atau gagal sepenuhnya, gambar yang dihasilkannya akan kelihatan ganjil, menunjukkan garis dan warna yang pelik. Masalah pada papan induk anda juga boleh menyebabkan gambar bermasalah, walaupun ini biasanya menyertai masalah fungsi lain yang lebih meluas seperti kemalangan dan kegagalan untuk boot sama sekali.

Isu Skrin LCD

Sekiranya kad video anda berfungsi dengan baik, garis dan warna dapat menunjukkan masalah pada layar LCD anda. Skrin komputer riba disambungkan ke papan induk melalui kabel pita, yang terbentang di belakang skrin dan turun ke papan induk komputer riba. Masalah boleh berlaku dengan skrin yang rosak, kabel longgar atau kerosakan lain akibat kerosakan akibat tidak sengaja.

Apa Yang Anda Boleh Lakukan

Gunakan kaedah monitor luaran untuk menentukan di mana masalah itu mungkin timbul. Sekiranya kad video anda salah, muat turun dan pasang pemacu terkini untuk kad tersebut, biasanya terdapat di laman web pengeluar komputer riba anda. Pastikan sistem operasi anda terkini untuk memastikan komunikasi yang betul antara pemacu dan pemacu kad video. Oleh kerana ia disolder ke papan induk, kad video yang buruk tidak dapat diganti, jadi seluruh papan sistem mungkin perlu ditukar untuk menyelesaikan masalah. Skrin LCD yang rosak boleh diganti, atau pengetatan kabel pita LCD yang sederhana dapat memperbaiki masalah gambar. Sekiranya komputer riba anda masih dalam jaminan, hubungi pengilang anda untuk mendapatkan perkhidmatan pembaikan. Jika tidak, tanyakan kepada kedai pembaikan komputer riba tempatan untuk mendapatkan bantuan.