Contoh Perkara Yang Harus Dikenali Pekerja untuk

Pengiktirafan adalah alat sumber manusia yang digunakan untuk meningkatkan semangat dan prestasi pekerja. Contoh pengiktirafan termasuk pampasan wang, gelaran, penghargaan atau perbezaan lisan dan bertulis. Pengiktirafan harus menjadi usaha strategik untuk memenuhi tujuan dan inisiatif korporat sambil memasarkan nilai syarikat. Ini menjadikan penyasaran tingkah laku yang diinginkan sama pentingnya dengan bentuk pengiktirafan.

Pengeluaran Tinggi

Sebuah syarikat yang fokus pada peningkatan output atau kepantasan dalam penyampaian perkhidmatan harus mempertimbangkan untuk mengenali pekerja yang merupakan pengeluar yang tinggi. Sebagai contoh, jurujual dengan pertumbuhan penjualan terbesar atau wakil perkhidmatan pelanggan yang paling banyak menjawab panggilan. Menunjukkan sifat-sifat ini kepada rakan sekerja akan membantu memupuk tenaga kerja yang tinggi dan cekap.

Kualiti terbaik

Mengakui kualiti sebagai ciri pilihan pada pekerja anda mendorong perhatian yang lebih tinggi terhadap perincian, kecekapan pekerjaan dan interaksi pelanggan. Contoh pekerja berkualiti tinggi termasuk juruwang dengan maklum balas pelanggan yang paling positif dan juruteknik pembuatan dengan kadar kecacatan terendah. Tahap kualiti yang lebih tinggi juga dapat mengurangkan kos produk yang rosak dan perniagaan yang hilang dari perkhidmatan pelanggan yang buruk.

Inisiatif

Persekitaran perniagaan yang sentiasa berkembang memerlukan inovasi dan fleksibiliti. Inisiatif yang menggalakkan akan memperkasakan kakitangan anda dan membantu meningkatkan pemikiran abstrak. Pembangun yang berjaya mengembangkan produk baru atau wakil yang menyelesaikan masalah di luar fungsi pekerjaan masing-masing adalah contoh orang yang harus dikenali.

Kelakuan Beretika

Pekerja yang membuat pilihan etika yang buruk boleh menjadi tanggungjawab kepada majikan mereka. Mendorong tingkah laku etika yang baik dapat diperkuat dengan menggunakan pengiktirafan. Sebagai contoh, syarikat boleh membuat anugerah integriti dan meminta pekerja mencalonkan calon berpotensi dan sumbangan calon untuk membuat tempat kerja yang lebih beretika.