Cara Mendapatkan Ustream untuk Menunjukkan Skrin Komputer Anda

Sekiranya anda ingin membuat tutorial video atau memberikan penonton mengenai aplikasi yang anda buat, anda dapat menggunakan Ustream untuk menyiarkan layar komputer anda melalui Internet. Ustream adalah perkhidmatan streaming video langsung yang membolehkan anda membuat siaran seperti itu, yang biasanya dikenali sebagai screencast. Anda boleh membuat screencast pada Ustream dengan menggunakan aplikasi tertentu, Ustream Producer.

1

Muat turun Ustream Producer dari laman web Ustream. Klik dua kali pada fail yang dimuat turun dan ikuti arahan di skrin untuk memasang Ustream Producer pada komputer anda.

2

Lancarkan Prodream Ustream. Anda dapat mencari jalan pintas ke aplikasi di desktop atau di menu Mula Windows anda. Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan Ustream biasa anda.

3

Klik pada butang "Screencast" di bahagian kiri bawah antara muka program. Kemudian pilih "Tambahkan tangkapan rakaman skrin baru" dan klik pada "Screencast" sekali lagi.

4

Pilih kawasan yang ingin anda siarkan. Anda boleh menyiarkan keseluruhan skrin anda atau hanya kawasan yang mengandungi aplikasi tertentu.

5

Klik pada butang "Siaran" untuk memulakan screencast anda.