Perjanjian Gaji

Memproses gaji setiap minggu atau dua adalah memakan masa. Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil, mungkin tidak layak untuk membuat jabatan khas untuk menangani tugas gaji. Membuat perjanjian gaji dengan firma perkhidmatan gaji adalah alternatif untuk diterokai. Pekerjaan penggajian orang luar dapat menjimatkan wang anda dan meluangkan masa anda untuk aktiviti yang lebih produktif.

Penerangan

Perjanjian gaji adalah pengaturan kontrak dengan mana perniagaan memberikan firma perkhidmatan gaji untuk memproses gaji pekerja, membayar gaji dan membayar cukai gaji. Beberapa perjanjian pembayaran gaji merangkumi ciri pilihan yang membantu anda menyesuaikan pengaturan dengan keperluan anda. Contohnya, perkhidmatan gaji boleh menawarkan deposit langsung gaji pekerja dan pengesahan nombor Jaminan Sosial. Sekiranya anda mempunyai keperluan khusus, anda mungkin dapat mengatur insurans perubatan pekerja tambahan, pampasan pekerja atau akaun simpanan kesihatan.

Tanggungjawab

Perjanjian gaji menjelaskan tanggungjawab majikan dan penyedia perkhidmatan gaji. Di bawah syarat-syarat perjanjian gaji biasa, anda, sebagai majikan, menghantar maklumat firma perkhidmatan gaji mengenai jam bekerja, perubahan dalam kadar gaji dan jumlah yang diperoleh mengikut jadual biasa. Anda juga mesti memasukkan dana yang mencukupi dalam akaun khusus untuk menampung pembayaran gaji dan membayar cukai gaji yang ditahan dan memberi kuasa kepada firma perkhidmatan pembayaran gaji untuk membuat pembayaran dari akaun ini bagi pihak anda. Syarikat perkhidmatan gaji mengira jumlah gaji, membuat cek, dan juga memajukan cukai gaji kepada agensi kerajaan persekutuan, negeri dan tempatan yang sesuai.

Kebaikan

Bagi banyak perniagaan kecil, kos perjanjian gaji lebih murah daripada melakukan pembayaran gaji secara dalaman. Selain penjimatan kos, penyumberan luar gaji anda dapat mengurangkan kesilapan dan memastikan pembayaran gaji diproses dan dikeluarkan tepat pada waktunya. Syarikat perkhidmatan gaji mampu menggunakan pakar cukai dan mengekalkan sumber daya khusus yang mungkin terlalu mahal untuk pengusaha kecil; anda tidak perlu mengikuti perubahan peraturan dan prosedur cukai yang kerap. Banyak perkhidmatan penggajian akan membayar denda akibat kesalahan yang mereka lakukan. Perniagaan anda tetap bertanggungjawab untuk semua upah dan cukai yang perlu dibayar.

Memilih Perkhidmatan Gaji

Nilai perkhidmatan gaji dengan teliti sebelum menandatangani perjanjian. Ketahui bagaimana kos dikira. Biasanya, anda membayar berdasarkan jumlah pekerja, tetapi mungkin ada bayaran tambahan. Dapatkan rujukan dari perniagaan lain. Cari perkhidmatan gaji yang mempunyai reputasi untuk perkhidmatan pelanggan yang baik, penghantaran tepat waktu dan ketepatan. Tanya sejauh mana anda mesti memberikan maklumat gaji dan jam. Anda memerlukan sistem yang mesra pengguna untuk maklumat "memanggil". Minta percubaan berlanjutan atau percubaan percuma sebelum menjalankan perniagaan anda dengan kontrak. Akhirnya, baca kontrak dengan teliti dan pastikan anda memahami hak dan tanggungjawab anda di bawah perjanjian gaji.