Kelemahan Pasukan Jualan Berfungsi

Pasukan jualan pelbagai fungsi terdiri daripada orang-orang dari banyak jabatan di organisasi anda. Pekerja dari pemasaran, sumber manusia, operasi, perakaunan dan disiplin lain menjadi satu pasukan dan menjual produk atau perkhidmatan anda. Dengan begitu banyak pendapat, latar belakang dan pengalaman, masalah mungkin timbul dan sering kali, ini membatasi kejayaan pasukan fungsional anda. Memahami perangkap yang berpotensi dapat berguna dan kebanyakan kekurangan ini dapat dicegah atau diatasi.

Komunikasi

Komunikasi sering terganggu ketika pasukan penjualan pelbagai fungsi dibuat. Anggota pasukan dari pelbagai jabatan tiba dengan latihan dan pengalaman khusus, menyukarkan komunikasi. Setiap jabatan mempunyai terminologi dan cara menjalankan perniagaannya sendiri. Prosedur dalam perakaunan berbeza daripada proses dalam pemasaran dan terminologi dan keutamaan sering berbeza. Mencapai kata sepakat sering kali sukar dan bercakap dengan istilah, akronim, dan slanga jabatan dapat mengelirukan ahli pasukan lain dan menghalang kemajuan pasukan penjualan anda.

Perang Turf

Perang turf sering berlaku dengan pasukan jualan pelbagai fungsi. Pemasaran membawa pengalamannya dengan program pemasaran dan menekankan bagaimana ia berfungsi pada masa lalu. Pasukan jualan anda berurusan dengan pelanggan selama bertahun-tahun dan menyatakan bahawa ia harus menjadi peneraju projek. Perakaunan menyebutkan bahawa akauntabiliti belanjawan adalah yang terpenting dan tanpa keuntungan, tidak ada program penjualan yang akan berfungsi. Sumber manusia merujuk kepada dasar dan prosedurnya untuk menjual tugas pasukan, dan projek anda bertentangan.

Keutamaan

Keutamaan yang berbeza sering melanda pasukan penjualan pelbagai fungsi. Sumber manusia meletakkan keutamaan pada aspek projek orang, dengan memberi penekanan kepada keperluan pelanggan dan ahli pasukan. Operasi mendorong ke arah bawah, menekankan bahawa tarikh akhir adalah paling penting dan mesti dipenuhi dengan segala kos. Penjualan mencari lebih banyak perniagaan tambahan untuk ditempatkan dalam ruang lingkup projek dan terus meminta pelanggan untuk lebih banyak. Pemasaran menunjukkan bagaimana produk akhir kelihatan dan meletakkan produk itu sendiri sebagai yang paling penting.

Keperluan Pelanggan

Kerap kali, keperluan pelanggan anda tidak dipedulikan dalam pasukan jualan pelbagai fungsi anda. Setiap anggota jabatan, melalui saringan pengalaman masa lalu, percaya bahawa ia memahami keperluan pelanggan. Sama seperti kisah tentang empat orang yang ditutup matanya memegang bahagian gajah yang berbeza dan menyatakan apa yang disentuhnya, dengan hasil yang berbeza; pasukan jualan anda mengalami masalah yang serupa. Mencuba untuk menyatakan keperluan pelanggan anda, melalui penapis jabatan masing-masing, menyebabkan kehilangan keperluan pelanggan yang paling penting dan, akibatnya, penjualan hilang.