Idea Iklan untuk Kedai Bunga

Menjalankan perniagaan bunga boleh menyenangkan dan bermanfaat, tetapi juga mempunyai cabarannya. Pasar bunga boleh menjadi sangat kompetitif, dan penjual bunga perlu terus waspada terhadap cara-cara untuk menjadikan perniagaan mereka menonjol di antara persaingan. Nasib baik, idea untuk mengiklankan perniagaan bunga sama seperti bunga dalam sejambak taman Inggeris. Berikut adalah beberapa langkah untuk memulakan anda.

Majlis Perkahwinan dan Acara Khas

Sekiranya anda membuat reka bentuk bunga untuk majlis perkahwinan dan acara, berhubung dengan profesional lain, seperti perancang acara, jurugambar dan pengurus tempat. Sebilangan besar pemilik perniagaan ini bersedia membiarkan anda meninggalkan kad perniagaan atau brosur untuk disampaikan kepada pelanggan mereka, terutamanya jika anda bersetuju untuk melakukan perkara yang sama untuk mereka.

Pertimbangkan untuk melabur di gerai pameran pengantin tempatan anda. Buat contoh karangan bunga dan pastikan anda mengambil banyak brosur dan kad nama. Anda juga boleh meletakkan iklan di majalah pengantin tempatan, yang biasanya diedarkan secara percuma kepada pengantin yang mengunjungi butik pakaian pengantin, kedai roti dan peruncit yang berkaitan dengan perkahwinan.

Sebarkan Brosur dan Brosur

Buat brosur yang menawarkan penghantaran bunga segar segar setiap minggu ke pejabat korporat dan hotel. Kren Rasmussen, pemilik Bloomster's di San Jose, California, telah berjaya dengan kempen seperti itu, dengan mengatakan, “kami menghubungi 15 atau 20 kemudahan di kawasan itu, dan lima daripadanya bersetuju untuk membiarkan kami memberikan karangan bunga mingguan untuk meja penyambut tetamu. Bersama dengan pengaturannya, kami meninggalkan jaminan pemasaran kami, jadi ketika anggota keluarga bertanya tentang mengirim bunga untuk ulang tahun atau acara lain, kami adalah penjual bunga yang disyorkan. "

Semasa musim prom, buat brosur khas dan borang pesanan dengan gambar dua atau tiga reka bentuk korsase yang popular dan minta izin untuk meninggalkannya di sekolah menengah kawasan. Sertakan tarikh akhir untuk membuat pesanan yang akan memberi anda masa yang cukup untuk merancang pembelian bekalan anda dan mendapatkan bantuan tambahan jika diperlukan.

Pokok Bunga

Tempat bunga di sudut jalan adalah cara yang baik untuk menarik perhatian perniagaan anda sebelum musim pembelian bunga puncak, seperti Hari Valentine dan Hari Ibu. Sertakan kupon diskaun untuk percutian yang akan datang dengan setiap bunga atau sejambak yang dibeli. Periksa dengan izin dan peraturan dari balai bandar sebelum menetapkan pendirian anda.

Iklankan Dalam Talian

Buat laman web sederhana dengan galeri foto yang mempamerkan pelbagai reka bentuk anda. Cetak alamat web anda pada kad nama dan bahan pemasaran anda supaya pelanggan dapat melihat portfolio dalam talian anda untuk mendapatkan idea reka bentuk yang boleh anda buat. Anda juga boleh menyenaraikan syarikat anda dalam beberapa direktori perniagaan dalam talian percuma. Sebilangan besar direktori ini akan menyertakan peta lokasi anda dan membolehkan anda memuat naik foto.

Jadilah Kreatif

Rasmussen telah menggunakan beberapa taktik inovatif lain untuk mengembangkan perniagaan bunga, termasuk pemasaran e-mel, memberi pelanggan korporat pad tetikus percuma yang dicetak dengan karangan bunga dan maklumat hubungan syarikatnya, selain menyebarkan DVD yang memaparkan reka bentuk terbaik syarikat.