Apakah Inventori Bergulir?

Inventori bergulir adalah strategi untuk meminimumkan masa dan usaha yang dikeluarkan dalam mengendalikan inventori untuk perniagaan di mana inventori yang dibawa ke kawasan pergudangan tidak dibongkar ke gudang. Sebaliknya, trak besar yang membawa inventori meninggalkan treler di belakang di tempat letak kereta dengan sebahagian atau semua inventori disimpan di dalam trak. Kemudian apabila inventori diperlukan di kedai runcit, trak hanya boleh mengambil treler dan membawanya ke kedai.

Dasar "Bersedia untuk Duduk"

Dengan polisi inventori bergulir "siap untuk pergi", trak yang penuh dengan satu jenis produk, seperti tuala kertas, dibawa ke gudang pusat syarikat seperti peruncit besar. Sejurus tiba, lebihan tuala kertas dikeluarkan dari trak dan barang-barang lain yang akan pergi ke bandar atau kedai tertentu dengan tuala kertas ditambahkan ke trak. Pesanan lengkap untuk satu kedai atau kawasan dimuatkan di trak dan sekarang "siap untuk pergi."

Dasar Lori Separa

Kaedah lain untuk menangani inventori bergulir adalah polisi "trak separa" di mana, semasa ketibaannya, semua barang berlebihan dikeluarkan dari trak tetapi kemudian treler itu diparkir di tempat letak kereta menunggu saat syarikat bersedia memuatkannya dengan barang-barang lain dan hantarkan ke destinasinya. Ini menjimatkan masa kerana kakitangan gudang tidak perlu meluangkan masa untuk memunggah semua barang, dan juga tidak perlu dipindahkan dua kali - masuk dan keluar dari gudang. Ia juga menjimatkan ruang gudang kerana barang-barang di dalam trak yang hendak dihantar dapat disimpan di dalam trak. Ia berfungsi apabila kedai tidak siap menerima penghantaran dengan segera.

Polisi Lori Penuh

Dengan polisi trak penuh, keseluruhan trak memuatkan tuala kertas ditinggalkan di tempat letak kereta sehingga gudang siap membuat pakej penghantaran dan mengedarkan tuala kertas, bersama dengan barang-barang lain, ke kedai. Ini menjimatkan ruang gudang kerana tuala kertas hampir tidak menghabiskan masa di gudang. Dalam keadaan tertentu, jika tidak ada penghantaran yang akan siap untuk beberapa waktu, ia juga menjimatkan masa dan usaha pekerja gudang.

Faedah Rolling Inventory

Ana Muriel dan Rocio Ruiz-Benitez, yang mempelajari inventori bergulir untuk University of Massachusetts, menganggarkan bahawa inventori bergulir dapat menjimatkan 9 peratus kos yang berkaitan dengan pengurusan inventori. Inventori bergulir membantu mengelakkan penimbunan inventori di gudang; dapat mengurangkan waktu buruh bagi kakitangan gudang; mengurangkan kerja yang berkaitan dengan memantau inventori; dan dapat menghasilkan penghantaran yang dihantar tepat untuk memenuhi permintaan pelanggan.