Objektif, Strategi & Taktik Pengiklanan

Periklanan sering disamakan dengan pemasaran, tetapi ia adalah dua fungsi yang berasingan. Objektif, strategi, dan rencana pemasaran perusahaan mempengaruhi objektif, strategi dan taktik yang berlaku untuk iklan. Oleh itu, objektif pemasaran harus didahulukan. Matlamat dan taktik iklan adalah mesin yang mengikuti peta jalan yang dibuat oleh strategi dan objektif pemasaran. Objektif iklan biasanya merangkumi peningkatan penjualan dan pendapatan, penembusan pasaran - lebih banyak pelanggan - dan imej atau jenama syarikat.

Objektif dan Strategi Pemasaran

Membelanjakan dolar iklan tanpa objektif pemasaran bertulis sering membazirkan sumber tunai yang berharga. Anda harus memutuskan bagaimana anda ingin memasarkan produk dan perkhidmatan anda. Sertakan bagaimana, di mana, kapan, dan mengapa dalam tujuan dan objektif pemasaran anda. Ini membantu menumpukan fokus anda pada bagaimana anda mahu syarikat, produk dan jenama anda kelihatan. Selanjutnya, anda kemudian boleh membuat strategi pilihan anda untuk mencapai objektif anda. Lakukan langkah ini sebelum anda mempertimbangkan program periklanan yang melengkapi strategi dan tujuan pemasaran anda.

Objektif Pengiklanan

Satu jalan pengiklanan jarang dapat mencapai semua objektif pemasaran. Selalunya, banyak objektif pengiklanan diperlukan untuk setiap "saluran" (jenis iklan) yang anda gunakan. Contohnya, jika anda memutuskan untuk menggunakan media cetak, radio, laman web, dan media sosial (Facebook, LinkedIn, Twitter, atau MySpace) untuk mengiklankan produk anda, anda harus membuat tujuan dan objektif untuk setiap saluran pengiklanan, kerana mereka biasanya memberikan hasil yang berbeza. Untuk mengukur hasilnya, anda harus menentukan objektif untuk masing-masing. Anda kemudian dapat membandingkan hasilnya dengan objektif yang anda mahukan. Semua objektif harus berkaitan dengan rancangan pemasaran.

Strategi Pengiklanan

Setelah anda menetapkan objektif anda, anda membuat strategi yang diperlukan untuk mencapai tujuan tersebut. Cara terbaik untuk membuat strategi pengiklanan, dan rancangan perniagaan lain, adalah menggunakan analisis SWOT. SWOT adalah singkatan Kekuatan, Kelemahan, Peluang, dan Ancaman. Teknik ini telah digunakan oleh banyak perniagaan, besar dan kecil, selama beberapa dekad untuk mengembangkan strategi. Setelah anda mengenal pasti empat komponen, anda dapat membuat strategi iklan anda untuk memaksimumkan kekuatan dan peluang syarikat anda, sambil mengurangkan kelemahan dan ancaman dari persaingan yang anda hadapi.

Taktik Iklan

Taktik pengiklanan boleh mengambil banyak bentuk, tetapi semua pilihan yang disukai harus secara langsung melengkapkan strategi dan objektif anda. Contohnya, jika tujuan anda adalah untuk lebih bersikap peribadi dengan pelanggan anda dan mensasarkan produk anda kepada demografi tertentu, anda mungkin tidak mahu membelanjakan berjuta-juta dolar untuk iklan Super Bowl selama 30 saat. Dalam contoh ini, pilihan anda menggunakan media sosial untuk "bercakap" dengan pelanggan dan pengikut anda. Daripada berjuta-juta dolar yang terbuang, anda akan menghasilkan hasil yang lebih baik dan mencapai objektif anda secara percuma. Pilihan yang mudah.

Selaraskan Usaha

Objektif, strategi, dan taktik pengiklanan yang paling berkesan adalah objektif yang diselaraskan dan saling melengkapi. Dengan menggunakan strategi dan tujuan pemasaran anda sebagai titik permulaan dan akhir perjalanan anda, aktiviti iklan anda berfungsi sebagai peta jalan terperinci, dengan semua lebuh raya, jalan, dan belokan digunakan untuk berjaya sampai ke destinasi anda. Bersedia untuk "pembinaan jalan raya" membuat jalan memutar, seperti menukar saluran iklan apabila perlu, untuk menyimpang dari peta jalan asal anda untuk sampai ke destinasi anda.