Cara Menjual Mesin Penyalin Terpakai

Kitaran penjualan mesin fotokopi terpakai berlangsung dari tujuh hingga 10 tahun, bergantung pada berapa lama mesin itu ketika anda menjualnya. Oleh kerana perniagaan hanya perlu membeli mesin fotokopi sesekali atau menambahkan yang lain apabila jumlah penyalinannya bertambah, anda mesti sentiasa mencari prospek baru yang berada di pasaran untuk mesin terpakai. Oleh itu, adalah untuk meyakinkan mereka bahawa syarikat anda menjual mesin fotokopi yang boleh dipercayai dengan ciri yang mereka perlukan dan dengan harga yang kompetitif.

Kenalpasti Pembeli Berpotensi

Sebelum anda mula melaksanakan strategi penjualan, cari pasar terbaik untuk usaha anda, seperti perniagaan kecil atau pemilik pejabat rumah yang mesin fotokopi bekas memberi mereka cara yang berpatutan untuk memiliki peralatan tersebut. Persempit pasaran lebih jauh dengan mengenal pasti jenis perniagaan yang membeli mesin fotokopi terpakai, seperti peguam atau firma perakaunan. Pasaran lain mungkin termasuk organisasi bukan keuntungan, seperti kumpulan amal atau gereja.

Faedah Sorotan

Sebutkan usia rata-rata mesin fotokopi yang anda jual, kerana mungkin hanya berusia beberapa bulan, tetapi kosnya akan turun secara besar-besaran setelah digunakan berbanding dengan membeli mesin baru. Manfaat lain adalah kemudahan penggunaan membuat salinan dalam privasi pejabat seseorang daripada pergi ke pusat perniagaan tempatan untuk menangani keperluan penyalinan. Salah satu ketakutan membeli mesin fotokopi terpakai adalah kemungkinan kegagalannya, jadi sebutkan jaminan kebolehpercayaan dengan menawarkan jaminan terhad untuk servis dan alat ganti sebagai salah satu faedah membeli dari syarikat anda. Sekiranya anda ingin menarik perhatian syarikat-syarikat yang prihatin untuk melindungi alam sekitar, fokus pada keuntungan menjadi hijau dengan membantu menghilangkan mesin fotokopi terpakai yang lain dari menuju ke tempat pembuangan sampah.

Berikan Maklumat Secara Dalam Talian

Sebuah laman web memberi anda banyak ruang untuk memaparkan foto setiap jenama dan model mesin fotokopi yang anda tawarkan untuk dijual. Anda juga akan mempunyai cukup ruang untuk menyediakan senarai lengkap ciri, seperti kemampuan faks, pilihan mencetak dari komputer, warna atau hitam dan putih, ukuran kertas, jenis kartrij toner yang digunakannya, jumlah baki. Tambahkan grafik yang bertuliskan "Just In" pada model baru yang diperoleh syarikat anda supaya pengunjung tahu apa yang baru masuk. Pecahkan kos menjadi jumlah setiap hari atau mingguan sehingga pembaca merasakan mesinnya berpatutan.

Kembangkan Campuran Promosi

Minta rujukan dari setiap perniagaan kepada siapa anda menjual mesin fotokopi terpakai. Letakkan iklan di majalah perniagaan atau penerbitan yang berkaitan dengan pasaran sasaran utama anda, seperti perniagaan kecil, organisasi bukan untung atau pejabat rumah. Iklan harus menampilkan foto segelintir mesin fotokopi, masing-masing dengan kos dan ciri yang berbeza, untuk menunjukkan rangkaian penawaran anda. Tambahkan panggilan untuk bertindak yang meminta orang memanggil atau mengunjungi laman web anda untuk senarai model terkini. Rangkaian di ruang pertemuan perdagangan dan dengan orang lain yang menjual ke pasar yang sama dengan anda, seperti pencetak, agensi pemasaran dan akauntan untuk membantu mencari pelanggan baru yang memerlukan mesin fotokopi.