Kelemahan Percetakan Berpusat

Percetakan terpusat adalah pendekatan untuk menguruskan keperluan cetak di sebuah syarikat dengan sejumlah lokasi yang berbeza. Pelayan cetak, yang menggunakan perisian untuk menguruskan semua permintaan untuk mencetak dari setiap laman web dan pengguna, berada di lokasi pusat. Permintaan cetak dari pengguna mencapai pelayan cetak melalui rangkaian. Pencetak juga disambungkan ke pelayan cetak melalui rangkaian. Lokasi pusat memudahkan pentadbir mengurus dan mengutamakan permintaan cetak dan mengurangkan kos perkakasan, perisian dan sokongan anda.

Risiko

Mencari pelayan cetak tunggal di lokasi pusat menimbulkan risiko. Sekiranya pelayan gagal atau tidak tersedia kerana penyelenggaraan, seluruh organisasi anda dibiarkan tanpa kemudahan cetak sehingga pelayan kembali beroperasi seperti biasa. Sekiranya bencana, seperti kebakaran, terjadi di lokasi pelayan cetak pusat, anda mungkin menghadapi masalah pencetakan untuk jangka masa yang panjang. Dengan strategi percetakan yang diedarkan, sejumlah pelayan cetak berada di laman web yang berlainan untuk menguruskan permintaan percetakan tempatan. Sekiranya satu pelayan tempatan tidak tersedia, pengguna dapat mengakses pelayan cetak alternatif melalui rangkaian, mengurangkan tahap risiko.

Kesan Rangkaian

Percetakan terpusat membuat permintaan berat di rangkaian anda. Seorang pengguna yang meminta pekerjaan cetak besar mengirimkan sejumlah besar data melalui rangkaian, mengikat lebar jalur jaringan dan berpotensi memperlambat lalu lintas lain di rangkaian. Data bergerak pertama ke pelayan cetak pusat untuk diproses dan kemudian dari pelayan ke pencetak untuk pengeluaran, mempengaruhi rangkaian dua kali. Sebarang masalah rangkaian boleh melambatkan masa pemprosesan cetakan. Untuk mengatasi masalah tersebut, anda boleh menaik taraf rangkaian dengan lebar jalur tambahan, tetapi pelaburan tersebut meningkatkan kos sebenar percetakan terpusat.

Kawalan Setempat

Kawalan boleh menjadi masalah penting sekiranya organisasi anda mempunyai keperluan cetak yang besar. Dengan penyelesaian percetakan terpusat, pengguna dan pentadbir tempatan anda tidak dapat menetapkan keutamaan tempatan. Ini boleh menyebabkan kelewatan dan kekecewaan, serta penurunan produktiviti dan kecekapan operasi. Menyebarkan pelayan cetak tempatan memberi kawalan kepada pengguna tempatan dan menghilangkan kelewatan yang disebabkan oleh masalah rangkaian.

Penyelesaian Alternatif

Pelayan cetak tempatan memberikan kawalan tempatan dan mengurangkan kelewatan, tetapi mereka meningkatkan kos. Setiap pelayan menanggung kos perkakasan dan perisian, serta kos pengurusan, latihan dan sokongan tambahan. Salah satu cara untuk melaksanakan pencetakan terpusat tanpa masalah rangkaian yang berkaitan adalah menggunakan perisian yang memampatkan data dan mengurangkan keperluan untuk lebar jalur rangkaian.