Apa maksud Titik Kuning pada Sembang Gmail?

Sembang Gmail merangkumi sekumpulan titik berwarna yang memberitahu anda mengenai status kenalan dalam senarai sembang anda. Titik kuning menunjukkan bahawa kenalan itu tidak berfungsi dan mungkin tidak dapat berbual dengan anda jika anda menghantar mesej segera kepadanya. Dia mungkin telah menjauh dari komputernya atau dia mungkin sibuk.

Sebab Menganggur

Tidak seperti titik merah yang menunjukkan bahawa kenalan sedang sibuk, titik kuning hanya menunjukkan bahawa komputer kenalan tidak aktif. Titik kuning tidak menunjukkan sebab yang tepat mengapa orang itu pergi atau bahkan jika dia sebenarnya berada jauh. Anda masih boleh menghantar mesej segera kepada orang ini dan dia mungkin akan segera menjawab atau tidak. Berkali-kali menghantar mesej segera kepada seseorang tidak akan membuatnya cepat menjawabnya.

Jangka masa

Sekiranya pengguna sembang tidak bersembang secara aktif atau tersedia untuk berbual selama 10 minit, penunjuk titik di sebelah nama pengguna seseorang berubah dari hijau ke kuning. Tidak mungkin untuk memperpanjang masa yang diperlukan dan juga tidak mungkin mengubah warna titik dari kuning ke warna lain. Setelah orang itu mula berbual lagi, titik penunjuk berubah dari kuning ke hijau yang menunjukkan ketersediaan.

Titik Sibuk dan Luar Talian

Titik penunjuk kuning adalah satu-satunya titik yang berubah secara automatik. Titik penunjuk luar talian yang sibuk dan kelabu adalah titik yang mesti anda ubah secara manual melalui kawalan pelanggan sembang. Anda mesti memilih titik penunjuk sibuk merah secara manual dari senarai status. Semasa anda log keluar, anda memilih pilihan tersebut dan pelanggan sembang segera menukar patung anda menjadi titik penunjuk kelabu.

Versi

Titik penunjuk idle kuning tidak hanya terdapat dalam Gmail Chat tetapi juga pada versi Desktop Google Chat dan di Google Plus. Tempoh masa yang diperlukan untuk menukar status dari tersedia menjadi tidak aktif adalah sama - 10 minit. Seperti Obrolan Gmail, apabila anda menutup versi Desktop Sembang Google atau Google Plus, penunjuk status anda berubah menjadi kelabu, menunjukkan anda berada di luar talian dan tidak tersedia untuk berbual.