Cara Memindahkan E-mel Yahoo ke PC Baru

Microsoft Outlook memuat turun mesej dari peti mel anda setiap kali ia menyambung ke protokol pejabat pos Yahoo Mail, atau pelayan surat masuk. Pelanggan e-mel menyimpan data ini dalam folder peribadi anda. Sekiranya anda telah mengkonfigurasi Outlook atau Yahoo Mail untuk menghapus e-mel dari peti mel anda setelah anda memuat turunnya dari pelayan, anda tidak boleh menyiapkan Outlook pada komputer lain untuk mengambil mesej yang sama. Sebaliknya, eksport mesej anda ke fail PST dan kemudian import mesej ke stesen kerja baru anda. Anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk membuat sandaran peti masuk anda secara berkala sehingga anda tidak akan kehilangan e-mel penting.

Eksport E-mel

1

Buka Outlook, klik "File" dan kemudian pilih "Open & Export" dari panel kiri.

2

Pilih "Import / Export" dari pilihan pada halaman Open untuk melancarkan Import dan Export Wizard.

3

Klik "Eksport ke Fail", kemudian "Seterusnya." Pilih "Outlook Data File (.pst)" sebagai jenis fail dan kemudian klik "Next."

4

Luaskan alamat e-mel anda dan kemudian pilih "Peti Masuk" dari item. Tandakan "Sertakan Subfolder" dan kemudian klik "Next."

5

Klik "Browse" dan pilih pemacu luaran atau lokasi rangkaian untuk menyimpan fail tersebut. Masukkan nama untuk fail dan kemudian klik "OK."

6

Klik "Selesai." Masukkan kata laluan untuk mengamankan fail dan kemudian klik "OK" untuk membuat sandaran mesej anda.

Import E-mel

1

Buka Wizard Import dan Eksport, klik "Import Dari Program atau Fail Lain" dan kemudian klik "Next."

2

Pilih "Outlook Data File (.pst)" dari pilihan dan kemudian klik "Next."

3

Klik "Browse", arahkan ke lokasi yang sesuai dan kemudian pilih fail PST. Klik "OK", kemudian "Seterusnya."

4

Masukkan kata laluan untuk sandaran dan kemudian klik "OK." Klik "Selesai" untuk mengimport e-mel Yahoo ke komputer anda.