Kekukuhan Kaedah Kawalan Kualiti

Kawalan kualiti bermula dengan pemeriksaan produk siap, tetapi kaedah ini tidak mempengaruhi kualiti. Untuk peningkatan kualiti yang berterusan, anda harus menggabungkan pemeriksaan dengan kaedah yang mengurangkan faktor-faktor yang menghasilkan kualiti yang buruk. Kaedah kawalan kualiti memerhatikan di mana produk gagal memenuhi piawaian kualiti dan mencari penyebabnya. Kaedah yang kuat adalah kaedah yang berfungsi walaupun dalam persekitaran pembuatan yang mencabar dan ketika kaedah tersebut tidak dapat mengawal semua pemboleh ubah secara langsung.

Kaedah Kawalan Kualiti

Kaedah kawalan kualiti memastikan bahawa ciri produk hampir dengan nilai sasaran, dengan penyimpangan dalam toleransi maksimum. Penyimpangan tersebut timbul dari variasi dalam proses pembuatan dan dari kepekaan reka bentuk produk terhadap variasi tersebut. Kaedah kawalan kualiti yang kuat bertindak pada reka bentuk produk untuk menjadikannya kurang peka terhadap proses pembuatan. Mereka mengurangkan penyimpangan dari nilai sasaran ke minimum dan memastikan kualitasnya terjaga, walaupun variasi pembuatannya cukup besar dan tidak dapat diramalkan.

Kesalahan Pembuatan

Pembuatan adalah proses yang kompleks yang ketepatannya bergantung pada toleransi dalam mesin pengeluaran dan variasi bahan yang digunakan. Hubungan kos-manfaat wujud antara ketepatan dan kos pembuatan, di mana tahap ketepatan yang lebih tinggi menjadi semakin mahal. Pada tahap yang melampau, ada tahap toleransi di luar yang mustahil untuk meningkatkan kualiti produk kerana mesin telah mencapai hadnya dan bahan input mempunyai variasi yang melekat. Kaedah kawalan kualiti menetapkan tahap konsistensi yang munasabah dalam pembuatan dan memastikan pengeluaran memenuhi tahap kualiti ini.

Reka bentuk

Apabila mengurangkan kesilapan pembuatan menjadi terlalu mahal atau mustahil, anda dapat meningkatkan kualiti produk dengan menerapkan amalan reka bentuk yang mantap pada produk. Reka bentuk yang kuat mengenali batasan peningkatan ketepatan pembuatan, dan mereka merancang produk untuk mencapai kualiti yang wujud yang tidak bergantung pada toleransi pembuatan. Kaedah kawalan kualiti yang kuat bertindak pada peringkat reka bentuk untuk mempermudah produk, menjadikannya bebas dari variasi bahan input dan mesin pengeluaran dan memungkinkan pengesahan kualiti yang dapat dipercayai.

Kekukuhan

Kekukuhan kaedah kawalan kualiti mengukur seberapa berkesan ia mempengaruhi reka bentuk untuk mencapai kebebasan dari variasi pembuatan. Sekiranya reka bentuk produk memerlukan proses pembuatan untuk menggabungkan dua komponen logam kritikal dengan ketepatan yang tinggi, anda boleh melekatkan, mengimpal atau mengikat komponen bersama-sama. Perekat tidak kuat, kerana tidak mempunyai ketepatan yang melekat, dan anda tidak dapat mengawal kualiti gam atau sendi. Kimpalan lebih mantap, kerana anda dapat mengesahkan kualiti kimpalan. Bolting mempunyai kekuatan yang lebih baik, kerana anda dapat mengesahkan kualiti bolt, menggerudi lubang dengan tepat dan menentukan tork pengetatan. Tetapi kaedah kawalan kualiti yang mengubah reka bentuk menjadikan dua komponen dari satu bahagian mencapai kekuatan tertinggi.