Bagaimana Memulakan Syarikat Teater Profesional

Tidak kira berapa banyak semangat yang anda miliki untuk teater, menghidupkan produksi profesional memerlukan anda bukan sahaja mengasah kesedaran artistik anda dalam memilih skrip dan pelakon terbaik yang tepat tetapi mengumpulkan pasukan pakar undang-undang, kewangan, media dan teknikal yang dapat menyalakan pentas demam dan semangat peminat dan pelabur terus meningkat Apabila anda tahu bagaimana membuat semua orang beroperasi dengan panjang gelombang yang sama dan berkomitmen untuk mencapai tujuan bersama dari awal, penghargaan masyarakat adalah keunggulan teater dengan harga yang berpatutan.

1

Kenal pasti jenis rancangan yang ingin anda buat dan sasaran demografi yang ingin anda buat. Teliti persaingan anda dan bagaimana visi anda sendiri akan memberikan sesuatu yang unik kepada penonton atau melengkapkan tempat yang ada. Buat rancangan perniagaan terperinci yang mengenal pasti struktur pengurusan dan keperluan staf anda, keperluan pembelian / penyewaan kemudahan dan peralatan, anggaran yang dicadangkan, sumber pendapatan, lesen dan insurans, dan rancangan pemasaran. Rangkaian secara agresif untuk memberi tahu masyarakat apa yang anda lakukan, kata Reginald Nelson, pengarang "Bagaimana Memulakan Syarikat Teater Anda Sendiri."

2

Pilih nama untuk syarikat teater anda yang mencerminkan profesionalisme dan karya seni. Periksa dengan pejabat pendaftar negeri anda untuk mengetahui apakah nama yang anda inginkan ada. Sekiranya ada, daftarkan namanya, ambil lesen perniagaan, bayar yuran pengajuan yang diperlukan dan masukkan pemberitahuan mengenai pertubuhan baru anda di akhbar tempatan. Dalam hal ini, langkah-langkah untuk menjadikan syarikat teater anda sebagai entiti rasmi tidak berbeza dengan syarikat perniagaan lain. Sediakan akaun bank perniagaan, pesan cek dan memohon barisan kad kredit perniagaan. Reka laman web profesional yang akan merangkumi kalendar pengeluaran, gambar, bios cast, sinopsis bermain dan maklumat tiket yang mudah diakses.

3

Lantik ahli ke lembaga pengarah pertama syarikat teater anda. Walaupun anda akan membuat semua keputusan artistik untuk syarikat teater anda, nasihat sumbang saran kolektif yang diberikan oleh pengacara, akauntan, profesional perhubungan awam, pelakon berpengalaman dan ahli perniagaan yang berjaya dari komuniti anda sangat berharga dalam memindahkan yang baru produksi ke hadapan, kata Donald Farber, pengarang "Producing Theatre: Panduan Perniagaan yang Komprehensif dan Undang-undang." Berikan penyataan tugas ahli lembaga dan tentukan jangka masa tugasnya.

4

Tentukan musim pertama anda untuk memperoleh skrip dan mencapai hak persembahan, mengadakan uji bakat dan latihan, menyewa kru dan menjual tiket untuk persembahan, nasihat Lisa Mulcahy, pengarang "Membangun Syarikat Teater yang Berjaya." Ini biasanya merupakan proses kejuruteraan terbalik di mana anda mengenal pasti tarikh prestasi terlebih dahulu dan kemudian bekerja ke belakang untuk menampung masa latihan dan promosi yang diperlukan. Minta kakitangan anda untuk membuat draf kontrak boilerplate untuk bakat dan kru teknikal yang mengenal pasti jadual pembayaran, keadaan kerja dan tempoh pengeluaran. Biasakan diri anda dengan organisasi kesatuan kerana ahli syarikat teater profesional adalah milik mereka dan tertakluk kepada kontrak dan rundingan kesatuan.