Cara Menangani Bawahan

Hubungan antara pengurus dan pekerja bawahan memainkan peranan penting dalam kejayaan perniagaan kecil. Pemilik perniagaan kecil mungkin mempunyai segelintir bawahan, sementara eksekutif di sebuah syarikat besar mungkin mempunyai ratusan bawahan langsung dan tidak langsung. Tugas pengurus adalah jauh lebih sukar tanpa pekerja yang berkebolehan dan berdedikasi. Pengurus yang berjaya belajar bagaimana memberikan yang terbaik pada orang yang bekerja untuk mereka.

1

Tetapkan contoh untuk pekerja bawahan anda. Sekiranya anda mahu mereka bekerja keras, tunjukkan maksudnya. Jangan menghantar memo atau memberi ucapan. Jadilah yang pertama di pejabat dan yang terakhir keluar. Perlakukan bawahan anda dengan hormat dan baik hati - dengan cara yang sama seperti yang anda mahukan pengawas anda memperlakukan anda.

2

Jelaskan harapan untuk pekerja bawahan anda, yang merangkumi menetapkan objektif prestasi. Walau bagaimanapun, jangan menguruskan mikro: Contohnya, jangan kerap menghantar e-mel yang meminta laporan kemajuan. Memberi maklum balas rasmi sekurang-kurangnya sekali dalam setahun dan maklum balas tidak rasmi secara berkala.

3

Galakkan maklum balas yang membina. Minta pekerja anda untuk bersuara di mesyuarat reka bentuk dan di forum intranet. Sekiranya anda mengelilingi diri anda dengan lelaki ya, anda mungkin akan terkejut apabila ada masalah kerana pekerja anda akan mendapat berita buruk daripada anda. Katakan sesuatu yang tidak betul dalam perjumpaan pasukan dan lihat berapa banyak pekerja yang mencabar anda - semakin banyak semakin baik. (Lihat Rujukan 1)

4

Urus pekerja bawahan yang berbakat sedikit berbeza - sebahagiannya kerana sebilangan individu yang cemerlang boleh mempunyai ego gergasi dan menggosok orang lain dengan cara yang salah. Sebagai tambahan, sumbangan pekerja tunggal yang luar biasa dapat membuat perbezaan antara kejayaan dan kegagalan, kata Atiq Raza, Ketua Pegawai Eksekutif Raza Foundries dalam "Taming the Savage Genius," "May 2003" Inc. artikel majalah. Buat mereka merasa bahagian dari arah strategik syarikat. Jemput mereka ke mesyuarat tinjauan kontrak dengan pelanggan dan minta mereka menemani anda ke persidangan pelabur. Walau bagaimanapun, ini memerlukan tindakan pengimbangan di sini kerana anda tidak mahu pekerja anda yang lain menganggap bahawa anda bermain kegemaran.

5

Berurusan dengan pekerja yang sukar kerana mereka boleh mempengaruhi produktiviti dan kecekapan pejabat anda. Pekerja yang sukar merangkumi pesimis, pengadu, penghalang dan penghalang. Berikan maklum balas secara faktual dan tidak menuduh, tetapi seimbangkan kritikan anda dengan maklum balas positif.

6

Jauhkan dari konflik antara pejabat selama mungkin. Apabila orang bekerjasama untuk jangka masa panjang, ketegangan akan meningkat dari semasa ke semasa. Sekiranya anda berada di tengah-tengah pertengkaran kecil ini, anda tidak akan dapat menyelesaikan sebarang pekerjaan. David Whitemyer menunjukkan dalam artikel Pengetahuan Kerja Harvard Business School pada bulan Mac 2003 bahawa, pada satu ketika, bawahan anda mesti belajar bagaimana bekerjasama dan bekerjasama sebagai satu pasukan. Namun, sekiranya masalah berlanjutan atau jika konflik melibatkan beberapa orang, terlibat secara langsung dan minta bantuan profesional dari jabatan sumber manusia anda atau perunding luar.