Syarikat Apa Yang Harus Menggunakan Penyata Kewangan Perbandingan?

Penyata kewangan perbandingan membolehkan pemilik perniagaan menentukan trend perniagaan dan menilai kejayaan atau kegagalan syarikat dari masa ke masa. Walaupun semua perniagaan mesti menyimpan rekod kewangan yang tepat untuk mengelakkan tindakan buruk oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, syarikat umumnya tidak diharuskan menggunakan penyata kewangan perbandingan. Walau bagaimanapun, semua perniagaan, malah organisasi terkecil, harus menggunakan penyata kewangan perbandingan untuk menilai dan meningkatkan kejayaan perniagaan.

Definisi

Penyata kewangan perbandingan menunjukkan lebih daripada satu hasil tempoh perakaunan berdampingan. Sebagai contoh, penyata pendapatan syarikat biasanya menunjukkan pendapatan tiga tahun. Jadi, penyata pendapatan korporat jenis ini akan menjadi penyata kewangan perbandingan. Penyata kewangan lain, seperti lembaran belanjawan, juga boleh dibandingkan.

Kegunaan untuk Pemilik Perniagaan

Sebilangan besar syarikat di seluruh industri menghasilkan penyata kewangan perbandingan untuk kegunaan mereka sendiri. Pemilik perniagaan menggunakan penyata kewangan perbandingan untuk mengetahui perbezaan antara dua penyata perakaunan; mereka melakukan ini untuk membuat spekulasi mengapa perbezaan itu terjadi sehingga mereka dapat membuat perubahan yang diperlukan. Sebagai contoh, jika seorang pemilik perniagaan menyatakan bahawa penjualan Februari 2010 jauh lebih rendah daripada penjualan Februari 2009, dia mungkin berspekulasi bahawa syarikat itu seharusnya menjalankan penjualan Hari Valentine pada tahun 2010 seperti yang dilakukan pada tahun 2009 dan mengembalikan penjualan untuk tahun 2011.

Kegunaan untuk Pihak Lain

Semasa memberi pinjaman atau melabur di mana-mana syarikat, pemiutang dan pelabur ingin melihat penyata kewangan perbandingan sehingga mereka dapat memperoleh idea yang lebih baik mengenai prestasi syarikat dari masa ke masa. Pemiutang dan pelabur mungkin meminta untuk melihat pelbagai penyata kewangan perbandingan, termasuk penyata pendapatan yang menunjukkan pendapatan kasar dan bersih, serta penyata aliran tunai dan kunci kira-kira yang dapat memberi idea dan idea kepada pelabur dan pemiutang mengenai kos operasi dan penjualan syarikat.

Membuat Penyata Kewangan Perbandingan

Banyak perniagaan kecil menggunakan perisian perakaunan untuk membuat penyata kewangan perbandingan, atau mereka mungkin mengeluarkan perakaunan dan pembuatan penyata kepada syarikat lain. Terlepas dari bagaimana syarikat membuat pernyataan ini, pemilik perniagaan harus berunding dengan pakar sebelum menganalisis dan bertindak balas terhadap pernyataan perbandingan untuk pertama kalinya, kerana sering kali mudah membuat kesimpulan yang salah dari mereka. Sebagai contoh, menyimpulkan bahawa amalan perniagaan anda kurang kerana anda melihat penurunan besar dalam penjualan dari Disember 2009 hingga Januari 2010 akan menjadi salah. Sebilangan besar penjualan syarikat menurun selepas cuti.