Cara Mengawasi Perbelanjaan Inventori Anda

Apabila produk anda mula terbang dari rak, anda mungkin ingin meraikannya. Tetapi anda juga harus mengawasi berapa banyak yang anda hasilkan dan membandingkannya dengan berapa banyak yang anda belanjakan. Perniagaan kecil sering goyah akibat pengurusan kewangan yang lemah, termasuk pengurusan inventori. Jejaki perbelanjaan inventori anda untuk memastikan perniagaan anda terus berjalan.

Memecahkan Kos

Semasa menjalankan perniagaan, anda perlu mengawasi berapa banyak perbelanjaan anda dan kemudian mengurangkannya dari jumlah pendapatan anda. Sekiranya anda mempunyai perniagaan kecil dengan pelbagai jenis produk, anda mungkin dapat menguruskannya sendiri. Bandingkan jumlah kos inventori anda dengan penjualan anda untuk memastikan harga anda betul-betul mencerminkan pendapatan yang perlu anda hasilkan. Kemas kini hamparan anda setiap hari, mingguan atau bulanan, bergantung pada seberapa kerap anda menjual produk anda. Kos inventori mempunyai dua elemen utama: kos pesanan dan kos bawa.

Kos Pesanan

Beberapa aspek perlu diambil kira semasa mengesan kos pesanan inventori. Selain harga barang yang anda pesan, anda harus mempertimbangkan kos penghantaran, pemasangan dan insurans. Sekiranya anda memesan terlalu sedikit barang dalam satu masa, kos yang berkaitan ini akan meningkat. Walau bagaimanapun, jika anda memesan terlalu banyak inventori, anda perlu membelanjakan lebih banyak wang untuk simpanan, dan anda berisiko kemungkinan inventori anda kehilangan nilainya semasa ia berada di gudang. Padankan lalu lintas inventori yang masuk dan inventori keluar untuk memastikan anda memesan jumlah yang betul.

Membawa Kos

Kos inventori tidak berhenti sebaik sahaja barang anda tiba. Mudah lupa bahawa menyimpan inventori anda menambah perbelanjaan anda. Pajakan gudang, utiliti dan upah untuk kakitangan simpanan dapat membuat kos inventori anda meningkat. Walaupun perniagaan anda baru bermula dan anda tidak memerlukan banyak ruang, anda harus mempertimbangkan penyimpanan sebagai perbelanjaan perniagaan dan mengesan penggunaan simpanan anda untuk mengetahui berapa banyak yang perlu anda caj untuk barang anda untuk menjadikan perniagaan anda menguntungkan.

Gunakan Program

Ketepatan adalah penting untuk keuntungan Sekiranya anda mencari kaedah untuk mengesan perbelanjaan inventori anda di luar hamparan mudah, program komputer yang popular seperti Quickbooks, MYOB Accounting dan PeachTree First Accounting dapat mempermudah tugas kewangan anda. Pemilik perniagaan kedai haiwan peliharaan Tim Balsimo mengesyorkan Fishbowl, program pendamping inventori ke Quickbooks, semasa wawancara dengan "Inc." majalah. Mengikut pengalamannya menggunakan perisian, dia mempunyai variasi 0,001 persen pada inventori. Banyak program mesra pengguna dan akan meminta anda memasukkan data yang diperlukan untuk mengesan perbelanjaan inventori anda.

Dapatkan aplikasi

Sekiranya anda baru memulakan dengan perisian kewangan dan ingin melihat alat peringkat kemasukan terkini, anda mungkin lebih suka aplikasi inventori yang bijak. Ini berkisar dari aplikasi mendalam dengan bayaran bulanan hingga pembelian satu kali lebih mudah. Beberapa pilihan, seperti aplikasi Inventori Perniagaan yang murah, termasuk pembaca kod bar dan kemampuan untuk mengeksport ke spreadsheet. Sekiranya anda ingin mencuba aplikasi secara percuma sebelum melakukan harga dengan ciri yang lebih tinggi, pertimbangkan untuk memulakan dengan Goods Order Inventory, yang tidak memerlukan apa-apa di peringkat asas.