Cara Mengadakan Acara Keselamatan Kaizen

Penambahbaikan yang berterusan adalah tonggak Sistem Pengeluaran Toyota. Tujuannya adalah untuk menghasilkan produk terbaik dengan usaha dan pembaziran yang paling sedikit. Sekiranya anda ingin membuang sampah yang disebabkan oleh hari yang tidak ada di tempat kerja, anda boleh melaksanakan proses perubahan bertahap untuk mengoptimumkan prosedur keselamatan. Perubahan tambahan tersebut akan membantu mewujudkan persekitaran kerja di mana budaya keselamatan dapat berkembang di syarikat anda.

Apa itu Kaizen?

Kaizen, kata bahasa Jepun yang bermaksud "peningkatan", adalah pendekatan blitz yang digunakan untuk menyelesaikan masalah tertentu. Tujuan kaizen adalah untuk meningkatkan keuntungan dengan menghilangkan usaha dan bahan yang sia-sia dalam suasana pengeluaran. Acara keselamatan kaizen menangani masalah keselamatan sebagai sampah dan menghapuskannya dengan menggunakan kitaran Plan, Do, Check, Act dari Sistem Pengeluaran Toyota dan Lean Manufacturing.

Mengenalpasti Keperluan

Anda mesti memerhatikan dan mengenal pasti masalahnya terlebih dahulu. Kemudian, rancangkan strategi untuk mendedahkan punca masalah. Lakukan apa yang perlu untuk menyelesaikan rancangan. Periksa hasil tindakan anda dan, akhirnya, laksanakan strategi yang berjaya di semua lokasi yang serupa atau dalam semua proses yang serupa. Pada langkah pertama acara keselamatan kaizen, anda mengenal pasti masalah keselamatan - seperti siri perjalanan dan jatuh di lantai kilang, misalnya.

Memulakan Pelan Kaizen

Lantik pasukan untuk menjalankan acara keselamatan yang merangkumi anggota keselamatan dan mereka yang mempunyai kepentingan dalam menyelesaikan masalah, seperti mereka yang bekerja di dan sekitar lokasi tersebut. Berikan pasukan maklumat yang mereka perlukan untuk merancang acara keselamatan kaizen, seperti rekod keselamatan, supaya pasukan dapat memilih lokasi ujian.

Pendekatan 5S ke Kaizen

Untuk menentukan sifat masalah, mulakan dengan proses lain dari Toyota, proses 5S. Ini bermaksud "urutkan, luruskan, bersinar, piawai dan tahan." Pasukan kaizen menyusun bahan di lokasi, meluruskan lokasi dan secara amnya membersihkan lokasi. Tujuannya adalah untuk mengembalikan lokasi ke susunan asalnya, terancang dan menghilangkan kekacauan sebagai alasan bahaya.

Periksa Kemungkinan Penyelesaian

Pasukan kaizen memantau lokasi ini untuk perjalanan dan jatuh, untuk memeriksa hasil rancangan mereka. Proses ini dapat meredakan bahaya, seperti kekacauan, atau mendedahkan masalah tersembunyi, seperti kebocoran minyak dari mesin berdekatan. Pasukan ini terus mengkaji masalah dan melaksanakan kemungkinan penyelesaian sehingga mereka mencari jalan keluar yang menyelesaikan masalah di lokasi ujian.

Susulan

Kejadian keselamatan kaizen yang berjaya tidak terpencil; apabila ahli pasukan berjaya menyelesaikan masalah di lokasi ujian, pihak pengurusan dapat mempersiapkan elemen akhir acara keselamatan kaizen. Kaizen adalah budaya peningkatan berterusan, yang merangkumi penyebaran penemuan proses keselamatan ke seluruh tenaga kerja anda.

Sebarkan Dapatan

Kumpulkan semua orang dalam perjumpaan. Sekiranya anda membiarkan jadual kerja atau hari cuti mengganggu, anda harus mengulangi latihan. Sebaliknya, jadikan mesyuarat itu wajib. Beritahu peserta mengenai masalah keselamatan, penemuan yang dibuat oleh pasukan penyiasat dan penyelesaian yang anda laksanakan. Biarkan juga mereka tahu bahawa penyelesaiannya adalah wajib. Sebaik sahaja anda menyampaikan maklumat, lepaskan pekerja dari mesyuarat untuk kembali bekerja.