Cara Menyelesaikan Kerosakan Aplikasi pada Vista

Aplikasi biasanya hancur jika satu atau lebih fail hilang atau rosak. Apabila aplikasi crash, biasanya berhenti bertindak balas dan tidak akan ditutup seperti biasa. Ini biasanya menyebabkan komputer menjadi perlahan. Aplikasi juga hancur jika komputer diserang malware seperti virus, Trojan dan spyware. Bergantung pada keparahan kerosakan, mungkin memperbaiki program yang rosak; namun, kerosakan yang tidak dapat diperbaiki memerlukan penyahpasangan dan pemasangan semula aplikasi yang bermasalah.

Membaiki

1

Tutup program yang tidak bertindak balas. Sekiranya program tidak ditutup, tekan "Ctrl-Alt-Delete" untuk membuka Task Manager.

2

Klik tab "Aplikasi" untuk melihat senarai program yang sedang berjalan. Klik program yang tidak bertindak balas dan klik "Tamat Tugas" untuk mematikannya.

3

Klik butang "Mula", kemudian "Panel Kawalan, kemudian" Program, "dan akhirnya, klik" Program dan Ciri "untuk memaparkan semua program yang dipasang.

4

Tatal ke bawah dan klik program yang bermasalah. Klik butang "Pembaikan", kemudian masukkan kata laluan pentadbir anda jika Windows memintanya. Wizard pembaikan dilancarkan secara automatik. Ikuti wizard untuk memperbaiki program yang rosak - langkah pembaikan berbeza dengan program yang berbeza, jadi ikuti dengan teliti. Mulakan semula komputer anda jika Windows meminta anda.

Menyahpasang dan Memasang Semula

1

Klik butang "Mula" dan klik "Panel Kawalan" jika program terus terhenti.

2

Klik "Program", kemudian klik "Program dan Ciri" untuk memaparkan program yang dipasang.

3

Tatal ke bawah senarai program yang dipasang dan klik aplikasi yang rosak. Klik butang "Nyahpasang", kemudian masukkan kata laluan pentadbir anda untuk mengesahkan jika Windows memintanya.

4

Mulakan semula komputer anda apabila proses penyahpasangan selesai.

5

Klik dua kali "Komputer" di desktop, klik pemacu "C:", dan kemudian klik dua kali folder "Program Files".

6

Cari folder yang tergolong dalam program yang anda nyahpasang dan hapus untuk membuang semua jejak aplikasi.

7

Pasang semula aplikasi menggunakan cakera atau pautan muat turun. Sekiranya anda memuat turun program dari Internet, arahkan ke laman web atau e-mel yang mengandungi pautan muat turun dan ikuti arahan berpandukan untuk memasang semula aplikasi. Sekiranya diminta, mulakan semula komputer anda untuk menyelesaikan proses pemasangan semula.