Bolehkah Anda Memindahkan Virus Dari iPhone ke Mac Anda?

IPhone mempunyai ciri keselamatan terpasang, seperti aplikasi kotak pasir dan data yang dienkripsi, yang melindunginya daripada perisian hasad dan serangan perisian berbahaya yang lain. Selain itu, Apple menggunakan garis panduan App Store yang sangat ketat untuk mencegah penyebaran perisian berniat jahat. Namun, anda masih terdedah kepada pancingan data dan penipuan lain, di mana pengguna Apple tertipu untuk memberikan maklumat peribadi mereka kepada penjenayah digital. Memahami tetapan keselamatan semasa anda, mengelakkan rangkaian yang mencurigakan, menyaring e-mel dan tidak melakukan jailbreak pada iPhone anda dapat melindungi anda dan Mac anda dari serangan digital.

Keselamatan IOS 7

Firmware iOS 7 Apple menggunakan beberapa pusat pemeriksaan, sekatan dan protokol untuk memastikan bahawa peranti anda tetap selamat di peringkat sistem dan dalam aplikasi. Hanya kod yang ditandatangani Apple yang dibenarkan berjalan pada memori kilat iPhone anda, yang dapat menyekat kod yang tidak dibenarkan beroperasi. Aplikasi pihak ketiga mesti melalui proses persetujuan yang ketat sebelum mereka muncul di App Store, mengurangkan kemungkinan berlakunya pelanggaran keselamatan. Kandungan setiap aplikasi iPhone adalah "kotak pasir", yang bermaksud bahawa fail ditutup dalam satu aplikasi dan tidak dapat dibagikan, diakses atau diubah suai oleh aplikasi lain. Protokol keselamatan ini menghalang penyebaran perisian hasad di iPhone dan komputer Mac anda.

Keselamatan Rangkaian Wi-Fi

Secara amnya, adalah amalan terbaik untuk mengelakkan rangkaian Internet yang tidak anda kenali. Sebagai contoh, anda mungkin tergoda untuk menggunakan rangkaian Wi-Fi awam baru semasa memuat turun fail atau memuatkan kandungan Web pada iPhone anda, terutamanya jika rangkaian lebih cepat daripada perkhidmatan data selular anda. Namun, ini dapat membuat anda terkena serangan pancingan data berbahaya, di mana penggodam mencuri maklumat log masuk dari laman web yang tidak selamat. Sebagai contoh, pada bulan Julai 2013, Tumblr mengumumkan bahawa aplikasi iPhone-nya mempunyai kerentanan besar, yang membolehkan penggodam mencuri kata laluan melalui sambungan Internet yang tidak dilindungi. Dalam senario yang lebih teruk, penggodam yang memperoleh maklumat log masuk boleh terus menyerang komputer dan akaun Web lain jika anda menggunakan kata laluan yang sama untuk beberapa perkhidmatan.

Pautan dan Lampiran E-mel

Anda boleh terpikat dengan penipuan atau pemasangan berbahaya melalui pautan e-mel dan lampiran pada iPhone atau Mac anda. Penggodam dapat mengambil alih akaun e-mel rakan atau orang tersayang, menghantar senarai kenalan mereka dengan pautan atau lampiran yang berniat jahat. E-mel spam ini biasanya akan mengandungi kandungan yang mencurigakan, seperti mesej yang merosakkan, pautan aneh dan nama fail yang tidak dikenali. Anda harus mengelakkan membuka pautan atau lampiran jika anda tidak yakin dengan kesahihan mesej.

IPhone Jailbreak

Memecahkan iPhone secara jailbreak memberi anda kebebasan yang lebih besar untuk mengubah suai peranti anda, sambil mengubah atau membuang ciri keselamatan bawaan Apple. Oleh kerana pengguna iPhone yang mengalami jailbreak mempunyai akses ke pasaran aplikasi terbuka yang dikenali sebagai Cydia, anda menghadapi risiko memuat turun perisian berbahaya ke iPhone anda. Aplikasi ini tidak melalui proses penyaringan yang sama dengan yang digunakan App Store. Virus seperti worm Ikee mempengaruhi iPhone jailbreak pada tahun 2009, dan ada kemungkinan perisian berniat jahat akhirnya dapat merebak ke Mac anda.