Panduan untuk Membuat Planogram

Planogram adalah rajah atau skema yang memperincikan bagaimana dan di mana barang dan produk harus berada dan diletakkan, biasanya di persekitaran runcit. Planogram yang dibangunkan dengan betul dapat membantu memaksimumkan rak dan ruang paparan anda sambil menjadikan produk anda lebih menarik dan mudah diakses oleh pelanggan anda. Amalan terbaik berbeza-beza berdasarkan jenis barang dagangan yang ingin anda paparkan, tetapi beberapa garis panduan umum dapat membantu anda memanfaatkan sepenuhnya program anda.

Tujuan

Planogram dapat berbeza dengan ketara berdasarkan tujuannya. Anda boleh menggunakan satu jenis planogram untuk menetapkan item makanan ringan komoditi jangka pendek di daftar tunai kedai dan jenis yang sama sekali berbeza untuk pakaian fesyen dengan harga tinggi di bahagian belakang kedai. Untuk satu produk, anda mengoptimumkan ruang rak untuk mendorong pembelian dorongan dan perolehan pantas. Pakaian, bagaimanapun, memerlukan persembahan produk yang lebih menarik secara visual yang dirancang untuk mendorong pelanggan berhenti dan melihat-lihat. Tentukan apa yang anda ingin jual dan cara terbaik untuk menjualnya untuk membuat rancangan yang relevan yang paling sesuai dengan keadaan anda.

Ruang

Ikuti ukuran ruang yang anda ingin gunakan untuk paparan produk dan barang dagangan dengan tepat. Sertakan lebar dan kedalaman rak, jarak antara rak dan jumlah rak yang diperlukan untuk paparan. Planogram anda harus merangkumi ruang gantung yang mungkin digunakan untuk barang dagangan seperti pakaian, tirai atau tempat tidur. Pengukuran yang tepat akan membolehkan anda menentukan dengan tepat berapa banyak produk yang anda boleh letakkan di setiap ruang dan cara terbaik untuk memaparkannya.

Pertubuhan

Susun produk atau barang dagangan anda agar sesuai dengan ruang yang ada. Gunakan dimensi setiap pembungkusan produk untuk menentukan konfigurasi penempatan terbaik dan jumlah unit yang sesuai di tempat yang tersedia. Pelbagai faktor mungkin mempengaruhi keputusan anda mengenai organisasi produk, termasuk harga, jenama, musim, inventori dan daya tarikan visual.

Susun atur

Hasilkan rancangan anda dalam format yang mudah diakses oleh sesiapa sahaja yang mungkin perlu mengatur atau mengekalkan ruang fizikal. Anda mungkin ingin membuat planogram dalam format digital yang dapat dengan mudah dimanipulasi dan dikemas kini apabila diperlukan perubahan, kemudian mencetaknya di selembar kertas untuk semakan cepat. Dalam susun atur, sertakan representasi produk - baik representasi bergambar atau gambar garis barang yang disusun di ruang. Sertakan juga perihalan yang membantu menjadikan rancangan lebih mudah difahami, seperti nama produk, kod UPC atau SKU, dan sebarang arahan khas, seperti nota penggiliran produk.