Cara Mengekalkan Pekerja di Badan Kakitangan

Pekerja yang bekerja untuk agensi kakitangan anda berada dalam kedudukan yang unik berbanding dengan pelanggan yang mereka bekerja. Walaupun pekerja anda menyukai pekerjaan mereka dan gembira dengan orang yang mereka lihat setiap hari, mereka dapat dengan mudah lupa bahawa anda adalah sebahagian daripada kehidupan mereka yang bekerja keras di belakang tabir. Terdapat banyak cara untuk membantu memupuk kesetiaan pada pekerja anda, bermula dengan komunikasi.

Komunikasi

Komunikasi adalah kunci untuk mengekalkan pekerja. Surat berita mingguan adalah cara yang baik untuk terus berhubung, tetapi boleh menjadi tidak peribadi jika anda juga tidak bercakap dengan pekerja anda. Terdapat banyak cara untuk berhubung dengan pekerja yang bekerja di laman web pelanggan. Jadualkan peringatan dalam kalendar anda untuk memanggil pekerja secara berkala. Semasa anda melawat pelanggan, beri salam kepada pekerja semasa anda berada di sana. Daripada menghantar gaji tetap, pertimbangkan untuk keluar dari pejabat seminggu sekali untuk membuangnya secara peribadi. Walaupun meninggalkan kotak donat di ruang makan tengah hari adalah cara yang baik untuk mengingatkan pekerja bahawa anda bekerja di belakang tabir bagi pihak mereka. Jangan lupa pita kad nama anda di bahagian depan kotak.

Kemajuan

Keluhan yang biasa berlaku di kalangan kakitangan sementara adalah merasa kedudukan merpati pada kedudukannya. Agensi kakitangan mudah memperbaharui kontrak atau meletakkan pekerja yang baik dalam kedudukan yang sama berulang-ulang kali. Daripada menunggu pekerja mencari pekerjaan yang lebih baik dengan agensi kakitangan lain, bincangkan matlamat kerjaya dengan setiap pekerja. Catat tujuan ini dan rujuklah mereka semasa perbualan anda. Bincangkan latihan, dan pertimbangkan untuk menawarkan latihan itu secara dalaman atau merundingkan potongan perkongsian untuk pekerja dengan organisasi latihan. Pelanggan kadang-kadang terbuka untuk mengambil kakitangan yang kurang berpengalaman jika kedudukan sukar diisi dan anda secara peribadi dapat menjamin bintang yang sedang meningkat naik yang pernah anda letakkan sebelumnya.

Gaji

Sebilangan besar pekerja mengharapkan untuk memperoleh lebih banyak wang lebih lama mereka berada di sebuah syarikat, termasuk sebuah agensi kakitangan. Sekiranya anda mengira masa dan wang yang diperlukan untuk merekrut pekerja baru untuk projek kakitangan anda, termasuk pengiklanan dan masa yang diperlukan untuk melakukan wawancara, anda mungkin layak untuk menawarkan kenaikan gaji pekerja untuk projek yang berturut-turut. Untuk projek jangka pendek dengan margin rendah dan perolehan yang tinggi, mungkin ada baiknya menawarkan kadar gaji yang lebih rendah dengan bonus untuk tugasan yang telah siap. Beberapa agensi kakitangan hanya berusaha untuk merundingkan kenaikan gaji dengan pelanggan apabila pekerja yang baik mengancam untuk berhenti. Anda tidak boleh mewujudkan insentif ini untuk berhenti dengan merundingkan kenaikan gaji untuk pekerja terbaik anda sebelum kontrak itu akan diperbaharui.

Manfaat dan Program Perkongsian

Sebagai tambahan kepada gaji, agensi kakitangan anda boleh menawarkan faedah berharga kepada pekerja anda dengan menawarkan potongan kumpulan melalui program perkongsian. Beberapa idea yang digunakan oleh agensi kakitangan lain termasuk perkongsian kereta atau diskaun sewa kereta, faedah kumpulan dan potongan keahlian gim. Sebagai pertukaran dengan potongan harga, tawarkan untuk mengiklankan rakan kongsi di laman web anda dan di buletin pekerja anda. Biarkan rakan kongsi mengetahui berapa banyak pekerja yang anda miliki untuk memanfaatkan diskaun terbaik. Bahkan diskaun 10 atau 15 peratus boleh bermanfaat bagi pekerja yang menggunakan produk dan perkhidmatan ini. Walaupun mereka tidak menggunakannya, mengetahui faedah ini tersedia dapat menjaga kesetiaan pekerja.