Bagaimana Anda Boleh Mengetahui jika Pelanggan Dibayar di Amazon?

Menjual item di Amazon sedikit berbeza daripada di beberapa laman web e-dagang yang lain, kerana anda tidak menerima pembayaran sehingga item dihantar. Konsep ini mungkin membimbangkan beberapa penjual, yang mungkin takut pembeli akan menahan pembayaran setelah menerima barang tersebut; namun, Amazon menyatakan bahawa anda dijamin pembayaran sebelum anda pernah melihat wang di akaun anda. Anda juga dapat mengetahui saat yang tepat ketika pelanggan membayar.

1

Log masuk ke akaun penjual Amazon anda.

2

Klik "Lihat Pesanan Anda." Senarai semua pesanan pelanggan yang baru dibuat muncul di skrin ini. Pelanggan ini telah melalui proses pembayaran dan bersetuju untuk mengenakan caj pada kad kredit mereka, tetapi mereka belum ditagih.

3

Tuliskan maklumat penghantaran pesanan ini di notepad, atau tekan "Ctrl" dan "P" untuk mencetak halaman. Anda diminta menghantar barang-barang ini sebelum pelanggan membayar anda, tetapi Amazon menjamin pembayaran dan tidak ada risiko kehilangan wang atas pesanan yang disahkan.

4

Hantar barang menggunakan kaedah penghantaran pilihan anda.

5

Log masuk ke akaun penjual Amazon anda sekali lagi.

6

Klik "Lihat Pesanan Anda."

7

Klik "Confirm Shipment" di sebelah item yang anda hantar.

8

Masukkan "Tarikh Penghantaran" dan penghantaran "Pembawa." Sekiranya nombor penjejakan tersedia, masukkan ini ke ruang yang disediakan.

9

Klik butang "Confirm Shipment" untuk menyelesaikan maklumat penghantaran. Pelanggan diberitahu dan kadnya dikenakan. Apabila anda mengklik butang "Confirm Shipment", anda boleh yakin bahawa pelanggan telah membayar. Sekiranya kad kredit ditolak, Amazon masih meneruskan pembayaran dan berurusan terus dengan pelanggan untuk menyelesaikan perbezaan tersebut. Apabila anda menghantar, anda akan mendapat wang anda. Sekiranya anda penjual baru, anda akan mendapat dana dalam 14 hari; jika tidak, hanya memerlukan 24 jam untuk wang muncul di akaun Amazon anda.