Cara Menggunakan Facebook sebagai Pedagang

Menggunakan Facebook untuk perniagaan bukan sekadar cara untuk menjalin hubungan dengan peniaga lain. Anda boleh menggunakan laman web ini untuk mempromosikan jenama anda kepada khalayak ramai dan meningkatkan penjualan anda. Halaman perniagaan Facebook memudahkan anda menyampaikan maklumat perniagaan anda kepada mereka di komuniti atau pasaran anda. Selain itu, dengan iklan Facebook, anda dapat menentukan demografi tertentu dan kemudian menargetkannya dengan iklan yang relevan. Fleksibiliti dan ciri langkah demi langkah dalam alat seperti ini menjadikan Facebook aset yang kuat untuk peniaga profesional.

1

Buat halaman perniagaan dengan mengklik "Buat Halaman" di bahagian bawah halaman log masuk Facebook. Pilih kategori yang sesuai untuk perniagaan anda dan berikan maklumat yang diminta. Tambahkan maklumat asas mengenai perniagaan anda ke halaman anda, termasuk lokasi, waktu, senarai perkhidmatan atau produk anda, pautan Internet dan foto.

2

Undang orang lain untuk "Suka" halaman perniagaan anda, yang akan mereka lakukan dengan mengklik butang "Suka" atau "Cadangkan" di halaman Facebook anda. Promosikan halaman anda di lokasi perniagaan anda dengan papan tanda. Sebarkan risalah, hantarkan e-mel dan buat pautan laman web yang mendorong orang lain mengunjungi halaman perniagaan anda.

3

Balas sebarang komen yang dibuat orang di halaman anda. Tunjukkan salah satu peminat anda yang menulis ulasan positif perniagaan anda atau peminat yang melakukan kerja menarik di komuniti atau pasaran anda untuk menarik minat. Kemas kini halaman anda secara berkala dengan kandungan, seperti gambar, cerita, trivia atau maklumat produk.

4

Ganjaran peminat anda. Tawarkan kupon eksklusif kepada individu yang menyukai halaman Facebook anda. Kirim kemas kini secara berkala di halaman yang menceritakan mengenai tawaran dan insentif khas untuk memberi maklum balas atau untuk menyebarkan berita mengenai perniagaan anda. Sorot mereka yang menerima ganjaran daripada anda dengan cerita yang ditaja, yang boleh anda buat di halaman Facebook untuk Perniagaan.

5

Buat iklan Facebook. Lawati halaman Facebook untuk Perniagaan dan klik "Iklan" untuk memulakan prosesnya. Pilih pasaran sasaran anda dengan memfokuskan pada lokasi, kumpulan umur, bahasa, latar belakang pendidikan, kerjaya, jantina, status hubungan atau suka dan minat tertentu. Paparkan tawaran istimewa dalam iklan anda, seperti penjualan produk atau tawaran istimewa hari ini.