Cara Menggunakan Perpustakaan Kelas .NET di Excel VBA

Pembangun perisian perniagaan anda dapat bekerjasama dengan kerangka kerja .NET Microsoft untuk membuat makro Excel yang kuat untuk hamparan anda. Rangka kerja .NET mengandungi banyak kelas perpustakaan yang melaksanakan pelbagai tugas berguna. Kelas CryptoClass, misalnya, dapat membantu anda menyulitkan dan menyahsulitkan data perniagaan dengan hanya menggunakan beberapa baris kod. Anda bahkan boleh membuat perpustakaan kelas .NET khusus anda sendiri dan merujuknya dari dalam editor kod VBA Excel. Anda atau pemaju perniagaan anda boleh membuat perpustakaan kelas .NET yang lebih berguna menggunakan teknik ini. Setelah membuat makro Excel, anda boleh menggunakannya seperti mana-mana makro lain.

Buat Perpustakaan Kelas .NET

1

Lancarkan Microsoft Visual Studio. Klik "Baru" dan kemudian "Projek." Klik "Visual Basic" dan kemudian klik "Pustaka Kelas." Salin nama folder yang muncul di kotak teks Lokasi. Folder ini akan menyimpan fail perpustakaan kelas.

2

Ketik "ClassLibrary1" di kotak teks "Nama" dan klik "OK." Visual Studio membuat perpustakaan kelas baru bernama ClassLibrary1. Fail kelas baru bernama Class1.vb muncul di tetingkap Solution Navigator.

3

Klik dua kali fail Class1.vb untuk melihat kelas di tetingkap kod. Oleh kerana kelas kosong, hanya mengandungi kod berikut:

Kelas Kelas Awam

Kelas Tamat

Tampal kod berikut sebelum pernyataan Kelas Akhir:

Fungsi Awam Berkali-kali (ByVal inVal Sebagai Integer) Sebagai Integer Dim computedValue As Integer computedValue = inVal * 2 Return dikira Nilai Fungsi Akhir

Kod ini mencipta fungsi mudah bernama Multiply. Fungsi ini menerima pemboleh ubah masuk bernama inVal, mengalikannya dengan dua dan mengembalikan hasilnya ke program yang memanggil fungsi tersebut.

Menyusun Perpustakaan Kelas .NET

1

Pindah ke Solution Navigator dan klik kanan nama projek, yang dalam kes ini adalah ClassLibrary1. Klik pilihan "Properties" yang muncul di menu drop-down untuk memaparkan tetingkap Properties projek.

2

Klik "Kompilasi" dan klik kotak centang "Daftar untuk Interop COM" untuk meletakkan tanda semak di sana. Melakukan ini membolehkan anda menjadikan perpustakaan kelas kelihatan sebagai komponen COM.

3

Klik "Build" dan kemudian klik "Build Solution." Visual Studio menyusun projek dan membuat dua fail yang muncul di folder BIN projek: fail DLL dan fail .TLB.

Tambahkan Pustaka Kelas ke Excel

1

Lancarkan Excel dan cari tab Pembangun pada pita Excel. Sekiranya anda melihat tab itu, teruskan ke langkah seterusnya. Jika tidak, klik kanan pita, pilih "Sesuaikan Pita" dan klik kotak centang "Pembangun" yang muncul di tetingkap timbul Sesuaikan Riben. Klik "OK" dan Excel menambah tab Pembangun ke pita. Tab Pembangun membolehkan anda bekerja dengan makro dan VBA.

2

Klik tab "Pembangun" dan kemudian klik "Visual Basic" untuk membuka tetingkap VBA. Klik "Insert" dan klik "Module" untuk menambahkan modul baru ke projek.

3

Klik "Alat" dan pilih "Rujukan." VBA membuka tetingkap Rujukan. Klik "Browse" untuk melihat tetingkap pemilihan fail yang mengandungi senarai folder cakera keras anda.

4

Semak imbas tetingkap dan cari folder yang mengandungi pustaka kelas .NET yang anda buat. Klik dua kali folder itu untuk mendedahkan folder BIN. Klik dua kali folder BIN untuk membukanya.

5

Klik dua kali fail ClassLibrary1.tlb yang terdapat dalam folder BIN dan klik "OK." VBA menutup tetingkap Rujukan.

6

Tampal kod yang ditunjukkan di bawah ke dalam modul kosong yang anda buat:

Sub DoubleNumber () Dim classLib As New ClassLibrary1.Class1 Dim newValue As Integer newValue = classLib.Multiply (3) MsgBox newValue End Sub

Kod ini memanggil fungsi Multiply yang anda buat di .NET dan memberikannya nombor 3. Fungsi Multiply berjalan, mengalikannya dengan 2 dan mengembalikan hasilnya. Kod ini menyimpan nilai tersebut dalam pemboleh ubah ValueValue baru. Baris terakhir kod memaparkan hasilnya dalam tetingkap mesej pop timbul.

7

Minimumkan tetingkap VBA dan kembali ke tetingkap utama Excel. Klik butang "Makro" yang terdapat di bahagian Kod pada tab Pembangun. Excel memaparkan tetingkap pop timbul Makro. DoubleNumber, nama fungsi VBA yang anda buat, muncul dalam senarai makro.

8

Klik DoubleNumber untuk memilihnya dan kemudian klik "Jalankan." Makro anda berjalan, meneruskan nombor 2 ke fungsi perpustakaan kelas dan memaparkan 6, yang merupakan hasil pengiraan.