Idea Perniagaan Suria

Tenaga suria adalah elektrik yang dihasilkan dari matahari. Ini berlaku apabila panel solar menyerap tenaga dari sinar matahari dan mengubah tenaga itu menjadi elektron. Walaupun tidak begitu umum seperti sektor tenaga tradisional, seperti arang batu, gas dan minyak, terdapat pasaran tenaga suria yang berkembang. Usahawan yang ingin melompat untuk menubuhkan atau melabur dalam perniagaan solar mempunyai pelbagai pilihan.

Restoran Solar Oven

Idea perniagaan yang tidak ortodoks adalah penubuhan restoran oven solar. Terlepas dari ukurannya, setiap restoran menggunakan tenaga ketika memasak makanan yang ingin dijual. Banyak pemilik restoran menyedari kelebihan ketuhar suria. Sebagai tambahan kepada faedah ekologi, penggunaan ketuhar suria juga memberi kesan positif kepada keuntungan kewangan mereka.

Walaupun syarat untuk membuka pusat perkhidmatan makanan berbeza mengikut bidang kuasa, pengusaha biasanya mesti mempunyai lesen untuk beroperasi. Mungkin juga ada perakuan dan izin tambahan yang diperlukan bergantung pada penawaran restoran. Sebagai contoh, syarikat yang menjual minuman beralkohol mesti mendapatkan lesen minuman keras. Sebagai tambahan, pemilik yang ingin memasarkan perniagaan mereka sebagai "hijau", mesti memastikan kemudahan mereka diperiksa dan diperakui seperti itu.

Pemasangan Panel Suria

Pemasang panel solar memasang panel solar di kawasan dan kemudahan kediaman dan komersial, supaya tenaga suria dapat ditangkap dan digunakan untuk membekalkan elektrik. Industri bernilai jutaan dolar ini mungkin menarik minat seorang usahawan kerana ia merupakan pasaran yang belum dimanfaatkan. Sebilangan besar orang dan perniagaan pada masa ini tidak menggunakan tenaga suria. Dengan kenaikan kos tenaga, dan kemampuan panel solar yang semakin meningkat, sektor ini sudah siap untuk berkembang.

Usahawan mesti mempertimbangkan pelbagai faktor ketika memilih lokasi terbaik untuk perniagaan pemasangan panel solar yang baru. Setiap negeri mengenakan peraturan yang berbeza mengenai operasi bisnis hijau. Insentif, seperti pelepasan cukai, yang ditawarkan kepada perusahaan ini juga berbeza mengikut bidang kuasa. Di samping itu, keadaan cuaca di lokasi juga mesti dipertimbangkan semasa membuka perniagaan jenis ini.

Jualan Solar

Munculnya panel solar telah mewujudkan pasaran untuk broker bertindak sebagai penghubung antara pengeluar tenaga suria dan pelanggan. Sebagai contoh, seorang rakyat swasta yang menghasilkan lebih banyak tenaga suria daripada yang diperlukan dapat menjual lebihan itu kepada syarikat utiliti. Di samping membenarkan syarikat utiliti menggunakan bentuk tenaga yang lebih cekap, pengeluar solar dapat memperoleh keuntungan. Firma penjualan solar bertindak sebagai broker, merundingkan harga jualan terbaik dengan bayaran. Sebagai alternatif, perniagaan penjualan solar tidak semestinya menjadi orang tengah. Jenis firma ini boleh memilih untuk menghasilkan tenaga suria itu sendiri, mengekalkan semua keuntungan.